Hraběnčiny řezy patří mezi oblíbený český moučník. Možná se ani není čemu divit a to vzhledem k tomu, že jablka patří k nejoblíbenějšímu ovoci v naší zemi. Tento voňavý jablečný dezert si určitě při odpolední kávě nebo čaji vychutnáte nejen na zámku. Nejlépe chutná v den upečení. I když co si budeme povídat.. i následující den/dny není k zahození.
Suroviny:
6 středně velkých jablek
450 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
250 g másla pokojové teploty
4 vejce velikosti M
120 g moučkového cukru
rozinky
skořice
vlašské ořechy
Postup:
V míse vypracujeme hladké těsto z másla, žloutků, cukru, prášku do pečiva a prosáté hladké mouky. Z hotového těsta odebereme přibližně třetinu, tu zabalíme do sáčku nebo potravinové fólie a dáme tak na hodinku do mrazáku.
Zbylé těsto zabalíme také do sáčku nebo potravinové fólie, ale necháme při pokojové teplotě.
Připravíme si plech (použila jsem velikost plechu 26×37 cm), který vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Jakmile se bude blížit hodinka těsta v mrazáku, tak si těsto pokojové teploty rozválíme a rozprostřeme rovnoměrně na plechu. Používám takový malý váleček, takže těsto válím přímo na plechu. Jinak doporučuji válet např. na dřevěném vále a těsto podsypat hladkou moukou.
Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle (z jablek jsem odebrala trochu šťávy, kterou pustily) a rovnoměrně rozprostřeme na těsto, posypeme skořicí a rozinkami a ještě přidáme vlašské ořechy.
Z bílků ušleháme sníh, který rozetřeme po celém plechu a na závěr nahoru nastrouháme na hrubém struhadle ztuhlé těsto z mrazáku.
Pečení:
V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečeme přibližně 25 minut, dokud není vršek řezů hezky dozlatova upečený.
Dobrou chuť!
Přidat komentář