Estonský Turbakook

Tímto receptem ukončíme naše severské estonské sladké pečení. Začali jsme těmito čokomakovými šneky, pokračovali estonským kringlem a závěr patří koláči Turbakook. Rašelinový koláč nebo také estonský Turbakook dostal svůj název podle toho, že vzhledem připomíná rašelinu. Estonský turbakook je speciální druh koláče/cheescake, který je vyroben z hrudkovitého sýru cottage, který mu dodává nezaměnitelnou chuť.

Suroviny na těsto:

200 g mouky (použila jsem 100 g hladké a 100 g polohrubé)
120 g studeného másla
2 polévkové lžíce kakaa
2 polévkové lžíce krupicového cukru

Suroviny na náplň:

600 g sýru cottage
150 g zakysané smetany
150 g krupicového cukru
2 vejce velikosti M

(inspirace z naptimeprepcook.wordpress.com)

Rašelinový estonský koláč

Postup:

Množství surovin v receptu vystačí na dortovou formu o průměru 20 cm. Použijeme nastavitelnou dortovou formu. Pokud takovou nevlastníte, pořídíte např. zde. Dno formy vyložíme alobalem nebo pečicím papírem. 

Připravíme si drobivé těsto. Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny, mouku, kakao a cukr. Přidáme k nim studené máslo nakrájené na kousky a pomocí rukou (pokud nemáte výkonného kuchyňského robota, který by to udělal za vás) vypracujeme takovou drobenku, kterou si dáme stranou.

Ve větší míse smícháme cottage, žloutky a zakysanou smetanu. V další míse vyšleháme bílky do polotuha a postupně přidáváme a zašleháváme krupicový cukr. Cukr přidáme cca na 5x a další várku doporučuji přidat vždy, až téměř neuslyšíte krystalky cukru. Zabere to přibližně 5-7 minut. Hotovu bílkovou směs přidáme ke směsi z cottage a společně smícháme. 

Sestavení koláče:

Polovinu drobenky rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy a přitlačíme např. pomocí dna sklenice. Na spodní vrstvu nalijeme náplň a na závěr opatrně posypeme zbývající drobenkou po celé ploše náplně.

rozkrojený estonský Turbakook

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečeme přibližně hodinku a 10 minut. Upečený koláč poznáme podle toho, že na špejli je po vytažení z koláče pouze pár vlhkých drobků náplně. Náplň v koláči během chladnutí ještě ztuhne, takže se nemusíme bát, že by byl koláč nedopečený nebo že by nám náplň vytekla.

Po upečení necháme zcela vychladnout a dáme alespoň na pár hodin, nejlépe přes, noc do lednice.

rašelinový koláč z Estonska

Tipy:

Pokud chceme zkrátit dobu pečení o 10-15 minut, přidáme do náplně 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Pokud nepoužijeme kukuřičný škrob, tak máme spodní vrstvu těsta spíše takovou „mokrou“ ale nahoře nám zůstane krásně křupavá vrstva, což mně osobně hodně vyhovovalo.

Rašelinový dort neboli Turbakook

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář