estonský skořicový kringel

Estonský kringel aneb skořicový pletenec má krásně křupavou kůrku na povrchu a jednotlivé vrstvy uvnitř jsou neodolatelně měkké. Je takovým velice blízkým příbuzným se skořicovým šnekem

Historie kringlu je tak obsáhlá, že by to vydalo za samostatný článek, tak alespoň pár informací. Kringel pochází ze slova kringla, což podle staré norštiny znamená prsten nebo kruh. Dalo by se říct, že je takovou severskou variantou klasického preclíku. Dříve měl kringel totiž taky dva kruhy, ze kterých postupem času vznikl již známý pletenec. Např. ve Švédsku a na Islandu se používá název kringla, ve Finsku rinkeli a klingeris v Lotyšsku. 

Suroviny na těsto:

280 g hladké mouky
větší špetka soli
15 g krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
180 ml vlažného mléka (max 40 °C)
30 g rozpuštěného másla
1 žloutek (z vejce o velikosti M)

Suroviny na náplň:

75 g másla pokojové teploty
90 g krupicového cukru
15 g mleté skořice
(3-4 polévkové lžíce najemno mletých mandlí/mandlové mouky)

upečený estonský kringel

Postup:

Ve větší míse smícháme prosátou hladkou mouku se solí. V kastrůlku smícháme krupicový cukr s čerstvým droždím a mícháme tak dlouho, dokud se nezmění na řídkou kaši. Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, žloutek a vše důkladně ruční metličkou promícháme. Tekutou směs nalijeme na sypkou a vypracujeme těsto. Hněteme tak dlouho, dokud se všechny suroviny hezky nespojí a těsto se  neodlepuje od okrajů. 

Z těsta vytvarujeme kouli, kterou si odložíme např. na talířek a dno mísy zlehka vymažeme např. řepkovým olejem. Těsto položíme zpět do mísy, poprášíme trochou hladké mouky, přikryjeme potravinou fólií a necháme hodinku kynout na teplém místě.

Zatímco nám těsto kyne, tak si připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme skořici, promícháme a máme hotovo. Připravíme si plech, který vyložíme pečicím papírem.

Pletení věnce:

Na pomoučené ploše vyválíme válečkem obdélník přibližně o velikosti 45×30 cm. Těsto pomažeme skořicovou náplní (cca 1 lžíci si necháme stranou) s tím, že od okrajů vynecháme tak 1 cm. Skořicovou náplň posypeme jemně mletými mandlemi

Těsto srolujeme do ruličky a podélně rozřízneme napůl, ale tak aby jeden okraj zůstal cca 1 cm nenaříznutý. Nyní už můžeme zaplétat. Začneme od toho nenaříznutého okraje a pleteme tak, aby ty naříznuté otevřené vrstvy byly vždy nahoře. To právě vytvoří ten krásný efekt. Konce připevníme k sobě a „cop“ přeneseme na plech, na kterém vytvoříme věnec

Věnec potřeme skořicovou náplní, kterou jsme si odložili a dáme péct do předem vyhřáté trouby.

Pečení:

Ve vyhřáté troubě na 190 °C pečeme 20-25 minut.

estonský kringel vyrobený s láskou

Tipy:

Estonský kringel lze připravit nejen se skořicovou náplní, ale také např. makovou, oříškovou nebo čokoládovou.

Pokud si nejste jistí, jak kringel zaplést, tak na internetu najdete spoustu videí jak na to 🙂

Nejlépe chutná v den upečení 🙂

rozkrojený estonský kringel

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář