skořicoví šneci na bílém podkladu

Na podzim jsem si pro vás připravila severskou trilogii. Nebojte! Nepůjde o žádné severské detektivky, ale o tři recepty ze severských zemí. Jako první je na řadě Švédsko a pro tamní obyvatele nejoblíbenější sladké pečivo, skořicoví šneci neboli kanelbullar. Toto pečivo je ve Švédsku natolik oblíbené, že na 4. října připadá den skořicových šneků, který se slaví už od r. 1999. Skořici mám u pečení spojenou s podzimem, tak je teď podle mě ideální čas si je upéct 😊

V příštím příspěvku se můžete těšit na dezert typický pro Island.

Suroviny na těsto:

75 g másla
45 g krupicového cukru
¼ lžičky soli
1 lžička mletého kardamomu
250 ml polotučného mléka
25 g droždí
400 g hladké mouky

Náplň:

110 g másla
65 g krystalového cukru
1,5 lžíce skořice
½ lžičky mletého kardamomu

1 vejce na potření + perlový cukr na posypání

Z této dávky těsta vám vyjde 15 – 20 šneků.

skořicoví šneci na bílém podkladu

Postup:

Nejprve v kastrůlku rozpustíme máslo. Ve větší míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, sůl a kardamom. Nyní v kastrůlku ohřejeme mléko tak, aby bylo pouze vlažné. Ihned po odstavení z plotny do něj rozdrobíme droždí a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Mléko s droždím smícháme s máslovou směsí. Poté postupně přidáváme prosátou mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto zlehka poprášíme hladkou mouku, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu (dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem). 

Náplň:

Během toho, co nám těsto kyne, si připravíme náplň. V kastrůlku opět rozpustíme máslo, přidáme cukr, skořici, kardamom a všechny suroviny promícháme. Jakmile je směs vlažná, tak ji přemístíme na chviličku do lednice, kde nám trochu ztuhne a půjde pak hezky roztírat.

Připravíme si dřevěný vál, který lehce poprášíme hladkou moukou. Jakmile máme těsto vykynuté, tak z něj vyválíme plát ve tvaru obdélníku (mně vyšel rozměr 33×52 cm). Na plát rozetřeme skořicovou náplň. Těsto zamotáme do ruličky a nakrájíme přibližně na dvoucentimetrové kousky. 

skořicoví šneci před upečením

Kousek po kousku přemístíme na plechy vyložené pečicím papírem. Mezi šneky necháváme mezery, aby se nám během kynutí nespojily. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut

Po uplynutí 30ti minut potřeme šneky rozšlehaným vejcem a posypeme perlovým cukrem.

Pečení:

Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 °C přibližně 15 – 20 minut, dokud nebudou mít hezky zlatavou barvu.

Tak a teď už nemusíte na šneky chodit do IKEA a můžete si je upéct doma sami 🙂 Vůně skořice a kardamomu během pečení je prostě boží! Uvařte si dobrý čaj nebo kávu a udělejte pěknou hygge chvilku 🙂 Doufám, že se příští rok přidáte k oslavám dne skořicových šneků. Nezapomeňte tedy příští rok na 4. října!

skořicoví šneci na bílém podkladu
skořicoví šneci na bílém podkladu

Tipy:

Pokud těsto při zadělávání příliš lepí, přisypeme mouku.

Autor: Veru

Přidat komentář