V listopadu letošního roku to sice budou už čtyři roky od doby, kdy jsem nám upekla dort, který zdobily svatební hrošíci, ale až nyní mám pro vás sestříhaný postup na výrobu hroší „nevěsty“ a „ženicha“ spolu se svatebními doplňky.
Ale jak praví latinské přísloví „Lépe pozdě než nikdy„.
Co vše je vůbec potřeba k výrobě hrošíků a doplňků?
Základem je jedlá modelovací hmota. Při výrobě hrošíků a svatebních doplňků jsem použila Smartflex Velvet s mandlovou příchutí. Tuto hmotu můžeme využít také k potahování dortu, pokud chceme bílý dortík.
Aby byly hrošíci a doplňky barevné, tak se neobejdeme bez potravinářských barev. Velice ráda používám gelové barvy značky Wilton. Barvy jsou velmi koncentrované, stačí tedy malé množství. Barvy nabírám párátkem, ze kterého je přenáším přímo na hmotu a pořádně zapracuji do hmoty, aby byla hmota rovnoměrně obarvená.
K lepení jednotlivých částí, ať už očí, klobouku apod používám alkohol, v tomto případě vodku. Stačí malé množství, které hmotu jakoby „rozleptá“ a tím pádem dobře přilepí, co je potřeba.
Dále se určitě bude hodit ostrý nůž na vykrajování např. šatů či kravaty, modelovací kostice, štětec a vykrajovátko na drobné kytičky.
Obarvování hmoty dočerna
Dalo by se říct, že máme tři možnosti, jak si připravit černé dekorace či doplňky.
1) můžeme zakoupit hotovou černou modelovací hmotu. Většinou ale černé hmoty nepotřebuji velké množství, tak se mi nevyplatí kupovat.
2) danou dekoraci vyrobíme a pomocí airbrushe a černé barvy určené do airbrushe dekoraci nastříkáme načerno a necháme zaschnout
3) pomocí kakaa a černé gelové barvy si obarvíme modelovací hmotu sami. Proč použijeme právě kakao? I když jsou gelové barvy Wilton dost koncentrované, tak právě u černé barvy trvá delší dobu, než obarvíme bílou hmotu načerno. Je to možné, ale hmota by ztratila svou pevnou konzistenci a hůř by se nám s ní pracovalo. Kakao holandského typu zajistí to, aby hmota zůstala stále pevná.
Osobně obarvuji načerno tak, že nejdříve obalím daný kousek hmoty v kakau, to do hmoty zapracuji, přidám černou gelovou barvu, zapracuji a postup stále opakuji dokola, až jsem s odstínem černé spokojena 🙂
Pokud byste si chtěli upéct úplně stejný dort, ať už jen tak z lásky, k výročí svatby nebo seznámení, tak recept na ořechový korpus a pařížský krém najdete zde.
Doufám, že se Vám svatební hrošíci dle tohoto video návodu povedou nebo vám video alespoň přinese inspiraci na tvoření ozdob na dort.
Přidat komentář