hrošíci v kádi

Přesně před týdnem jsme s manželem oslavili bavlněné výročí svatby. Podle tradice bychom si tedy v tento den měli vyměnit vyšívané kapesníčky nebo něco bavlněného. Tuto tradici jsme nedodrželi a na první výročí svatby jsem nám upekla dort potažený marcipánem a ozdobený figurkami hrošíků v kádi jako nevěsty a ženicha. Předlohou mi byl tento dort z Pinterestu, ze kterého velice ráda čerpám inspiraci. Ořechový korpus v kombinaci s pařížským krémem a banánem máme nejradši, tak to byla jasná volba 🙂 

Suroviny na ořechový korpus:

6 vajec
230 g krupicového cukru
6 polévkových lžic oleje
85 g hladké mouky
85 g polohrubé mouky
150 g mletých vlašských ořechů
půl balíčku prášku do pečiva
špetka soli

Suroviny na pařížský krém:

3 smetany ke šlehání (33%)
150 g Granka
1 Créme Olé čokoládový 
moučkový cukr podle chuti 

Na obmazání dortu:

40 g másla
2 lžičky moučkového cukru
3 lžičky kakaa

Ostatní:

3 – 4 banány
900 g marcipánu
250 g modelovací hmoty SmartFlex Velvet (použila jsem s mandlovou příchutí)
potravinářské barvy 
vodka (tu používám při lepení např. očí, klobouku..)

Korpus jsem pekla v dortové formě o průměru 20 cm. Tomu odpovídá množství surovin jak na těsto tak na krém. Používám tuto libovolně nastavitelnou dortovou formu. Výhodou je to, že nemusíte doma skladovat několik různě velkých forem, ale stačí vám pouze jedna, která se dá nastavit od 16 do 30 cm.

Postup: 

Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky vyšleháme spolu s polovinou cukru. Používám k tomu šlehací metlu. Přidáme olej a dobře rozmícháme. Bílky vyšleháme se špetkou soli a jakmile máme hustý sníh, přidáme zbývající cukr a dobře vyšleháme (poznáme tak, že už neuslyšíme krystalky cukru). Přibližně 3 lžíce sněhu přidáme ke směsi ze žloutků, vyšleháme a přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zapracujeme zbývající sníh a namleté ořechy.

Pečení:

Ve vyhřáté troubě na 150 °C pečeme přibližně hodinku. Dokud není špejle po vytažení z korpusu suchá. Pár minutek po vytažení z trouby necháme korpus odpočinout a poté vyndáme z formy.

Příprava krému:

Granko rozmícháme spolu se 4 lžícemi smetany. Zbývající množství smetany vyšleháme. Jakmile máme hustou smetanu, přidáme rozmíchané granko, přibližně polovinu Créme Olé, cukr moučka (dala jsem 3 lžíce) a vše vyšleháme. Pokud by se vám nezdál krém dost hustý, tak přidávejte postupně Créme Olé. 

Sestavení dortu:

Korpus rozkrojíme na čtyři pláty. Budeme tak mít tři vrstvy krému. Na první plát rozetřeme vrstvu krému, rozprostřeme banány a přiložíme další plát. Tak pokračujeme s dalšími dvěma pláty. Jakmile máme dort sestavený, tak jej dáme chladit do lednice. 

Na tento dort jsem měla v plánu použít čtyři banány. Když jsem se ale vrátila domů, tak tam byly tři a půl. Manžel šel běhat a před během půlku banánu snědl. Ještě že nesnědl celý 😀 ta půlka se hodila!

Protože máme šlehačkový krém, tak je třeba vychlazený dort celý obmazat. Šlehačka by nám jinak rozpustila marcipán, kterým dort potáhneme. Do misky dáme máslo, cukr, kakao a na pár vteřin vše ohřejeme v mikrovlnce. Opravdu krátce, cca pouze 5 vteřin, a pokud to bude málo, tak znovu na chviličku ohřejeme. Máslo nám hezky změkne, ale nesmí být úplně rozpuštěné. Změklé máslo promícháme s cukrem, kakaem a vznikne nám směs, kterou obmažeme celý dort, i shora. Dáme opět vychladit do lednice a poté již můžeme dort potáhnout marcipánem

Zdobení dortu:

V plánu byl dort s koupajícími se hrošíky. Na vodní hladinu jsem použila modrou potravinářskou barvu a airbrush pistoli na dorty, abych obarvila pouze vrch dortu a část pod okrajem. Boky dortu totiž zakrývaly “dřevěná” prkna z marcipánu, na které jsem opět použila airbrush pistoli. 

Jakmile máme koupací káď hotovou, tak dozdobíme dort figurkami hrošíků, kapkami vody a dalšími doplňky z modelovací hmoty. Většinu modelovací hmoty jsem použila na hrošíky a to přibližně 180 g. Zbývající množství bylo na šaty, boty, kravatu, klobouk a nohy čouhající z vody. Kapky vody jsem vytvořila z marcipánu.

Tipy:

Korpus jsem upekla brzo ráno. Až úplně vychladl, tak jsem jej ještě na několik hodin zabalila do potravinové fólie, a teprve potom rozkrojila na jednotlivé pláty. S korpusem se tak lépe pracuje. 

Večer jsem dort sestavila a následující den ráno obmazala. Dort se mi obmazává lépe, pokud je celý vychlazený z lednice.

Pokud nemáte airbrush pistoli, tak je potřeba obarvit celý marcipán, kterým budete dort potahovat, modrou potravinářskou barvou. A marcipán, který bude sloužit jako “dřevěná” prkna, hnědou potravinářskou barvou.

Ze svatby jsem měla doma tyl, tak jsem hroší nevěstě pomocí modelovací hmoty a vodky přilepila závoj.

Pokud zrovna neplánujete dort související se svatbou, tak místo svatebních hrošíků můžete vymodelovat např. kačenky s lekníny, čuníky rochnící se v bahně nebo např. sloníky v kádi.

Autor: Veru

Přidat komentář