Jako malá jsem je zbožňovala. Nejen pro jejich chuť, ale i pro ten úžasný pocit, když se rozplývaly na jazyku. Tentokrát jsem je ale potřebovala hlavně na zdobení dortu, tak jsem jednu várku upekla. Sice jsem jich na zdobení použila pár kousků, protože dort nebyl moc velký, ale myslím, že to nikomu nevadilo 🙂
Suroviny:
2 bílky (jeden váží cca 35 g)
150 g krupicového cukru
špetka soli
Postup:
V míse nejprve šleháme bílky se špetkou soli na nejnižší otáčky a postupně otáčky zvyšujeme. Jakmile máme tuhý sníh, což poznáme např. tak, že mísu obrátíme dnem vzhůru a sníh nám nespadne na hlavu, tak přidáváme postupně cukr. Klidně si jej rozdělte i na pět dávek. Další cukr zašleháme až v okamžiku, kdy máme ten předchozí dobře zašlehaný. Poznáme to např. tak, že neslyšíme krystalky cukru. Když máme zašlehaný všechen cukr, tak na nejvyšší otáčky šleháme ještě několik minut. Těsto na pusinky musí být krásně hladké a lesklé.
Hotovou směs na pusinky můžeme obarvit potravinářskými barvami. Použila jsem gelové a to žlutou a červenou (pokud jí dáte trochu, tak máte růžovou). Vyšlehané bílky s cukrem si rozdělíme na tolik částí, kolik chceme barev a barvy zašleháme.
Plech vyložíme pečicím papírem. Zdobicí sáček s hladkou nebo různě zdobicí násadou naplníme vyšlehanými bílky s cukrem. A nyní už na plech vytváříme pusinky nebo jiné tvary. Záleží na vaší fantazii 🙂
Pečení:
Ve vyhřáté troubě na 100 °C pečeme pusinky hodinku až hodinku a půl. Záleží na velikosti pusinek. Ty větší potřebují více času 🙂 Během pečení troubu několikrát otevřeme, abychom se zbavili vlhkosti a pusinky nám nepopraskaly, tak jako tomu je i u makronek.
Pusinky jsem vytvářela celkem malé, protože jsem je potřebovala především na zdobení dortu a pekla jsem je něco málo přes hodinku. Uvedené množství bílků a cukru mi vyšlo na 2 plechy.
A v tomto příspěvku se dozvíte, jaký dort jsem pusinkami ozdobila.
Tipy a rady:
Hotové pusinky můžete skladovat např. v uzavřené plastové dóze, kde vám vydrží opravdu dlouho a stále chutnají skvěle. Tím pádem je kdykoliv použijete k dalšímu zdobení nebo je sníte, když na ně dostanete chuť 🙂
Pusinky uchovávejte při pokojové teplotě. Ani v uzavřené krabičce nepatří do lednice, tam by vám zvlhly.
Pokud nechcete mít pusinky v křiklavých barvách, stačí opravdu troška potravinářské barvy. Raději přidávejte postupně, až docílíte požadovaného odstínu.
Pokud budete pusinkami zdobit dort, tak je dobré jej nazdobit co nejkratší dobu před předáním či servírováním kvůli již zmíněné vlhkosti.
Přidat komentář