Míša dort si pamatuji už od dětství. Řekla bych, že patří mezi takovou tu českou klasiku v cukrářském světě. Kdo by jej neznal. Kakaový piškot v kombinaci s tvarohem a čokoládovou polevou. Tento dort určitě ocení všichni milovníci tvarohu. A nemusíte jej péct jen tehdy, když má Míša svátek 🙂 Korpus na tento dort máme v rodinných receptech pod názvem nedělní moučník, takže to vypadá, že neděle je ideální den na Míša dort 🙂 Pokud si taky tento dort pamatujete od svého dětství, tak pojďte zavzpomínat a upečte si jej třeba k nedělní kávičce.
Suroviny na těsto:
50 g másla pokojové teploty
150 g cukru krupice
2 vejce
30 g kakaa
120 g polohrubé mouky
půl balíčku prášku do pečiva
špetka soli
60 ml polotučného mléka
Tvarohový krém:
500 g polotučného tvarohu (ten ve vaničce)
200 g másla pokojové teploty
moučkový cukr podle chuti
Čokoládová poleva
100 g hořké čokolády (alespoň 60%)
80 g smetany ke šlehání (31% – 33%)
Postup:
Změklé máslo utřeme spolu s cukrem. Jakmile máme hotovo, tak přidáme vejce, které do směsi dobře zašleháme. Přidáme mouku smíchanou s kakaem, práškem do pečiva a solí. Vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme vlažné mléko. Takto hotové těsto nalijeme do dortové formy (používám tuto libovolně nastavitelnou).
Pečení:
Ve vyhřáté troubě na 150 °C pečeme přibližně 40 minut. Dokud není špejle po vytažení z korpusu suchá. Po vytažení z trouby necháme korpus pár minut odpočinout a poté jej vyndáme z formy.
Jakmile máme korpus zcela vychlazený, tak si připravíme tvarohový krém. Změklé máslo utřeme se dvěma lžícemi moučkového cukru a přidáme tvaroh. Vše vyšleháme v hladký krém. Pokud se vám bude zdát málo sladký, tak přidejte 🙂
Vrch korpusu potřeme krémem a dáme na pár hodin (2-3 hodinky) chladit do lednice. U tohoto dortu jsem to udělala tak, že jsem korpus vložila zpět do dortové formy, potřela krémem a dala vychladit do lednice.
Když už máme krém dostatečně ztuhlý, tak si připravíme čokoládovou polevu. Do kastrůlku nalijeme smetanu ke šlehání a k ní přidáme čokoládu. Vaříme na mírném plameni za stálého míchání, dokud se nám čokoláda zcela nerozpustí. Hotovou polevu sem tam promícháme, aby měla stále hladkou konzistenci.
Před tím, než jsem nanesla na krém polevu, tak jsem odstranila dortovou formu. Čokoládová poleva nesmí být před nanesením na krém ani příliš horká (jinak by nám z dortu stekla) a ani příliš studená (to by se nám špatně roztírala). Musí být tak akorát 🙂
Dort dáme opět ztuhnout do lednice. Ted už stačí ale jenom tak půl hodinka.
Tipy:
Množství těsta v tomto receptu vám vystačí na dort o průměru 20 – 22 cm. Toto těsto jsem pekla v různě velkých formách, ale tady jsem to nějak neodhadla a upekla korpus z dvojité dávky. Korpus byl dost vysoký, takže myslím, že vám z jedné dávky bude stačit. No jo.. i „mistr cukrář“ se někdy utne 🙂
Pokud používáte dortovou formu bez dna tak jako já, tak není potřeba ji vymazávat a vysypávat moukou. Na plech si vždy rozprostřu alobal větší než je průměr formy. Na něj položím formu a přečnívající okraje alobalu připevním k okraji formy.
Dobrou chuť!
Přidat komentář