mramorová bábovka

Taky vás občas přepadne chuť na něco sladkého ale úplně klasického jako je bábovka? Mně se to stalo celkem nedávno. Nevím, jestli za to částečně mohlo i to, že jsme zrovna měli domácí vajíčka, což přes zimu není tak časté jako v létě. Ať ta náhlá chuť byla z jakéhokoliv důvodu, pustila jsem se
do pečení mramorové bábovky.

Suroviny:
130 g másla pokojové teploty
4 vejce velikosti M
170 g moučkového cukru
20 g vanilkového cukru
150 ml polotučného mléka
kůra z 1 citronu
140 g polohrubé mouky
140 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžíce kakaa

Postup:
Máslo pokojové teploty pomocí vařečky utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, mléko, citronovou kůru a pomocí ruční metličky
vyšleháme. Dále přidáme prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva a opět vyšleháme. Nakonec do těsta přidáme tuhý sníh z bílků.

Bábovkou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou. Nalijeme přibližně 3/4 světlého těsta. Do zbývajícího množství těsta vmícháme kakao, a pokud by vám připadalo příliš husté, tak přidáme 1-2 lžíce mléka. Kakaové těsto nalijeme na světlé a například pomocí vidličky zlehka promícháme obě těsta.

Pečení:
V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečeme přibližně 35-40 minut. Dokud není špejle suchá.

Po upečení vytáhneme bábovku z trouby, necháme trochu vychladnout a poté vyklopíme.

Po úplném vychladnutí můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

rozkrojená mramorová bábovka

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář