Další týden je za námi a mám tedy pro vás pokračování severské trilogie. S jednodenním zpožděním jsme v minulém příspěvku spolu se Švédy oslavili den skořicových šneků. A teď už se přesouváme na Island. Možná někteří z vás tušili správně, že dezert typický pro Island je mrkvový dort.
Tento dort sice není původem z Islandu, ale je zde tak oblíbený, že na něj narazíte téměř na každém rohu. Pokud se tedy zrovna nenacházíte mimo civilizaci, což je na Islandu velice snadné. Jde totiž o nejřidčeji osídlenou zemi v Evropě. Původ mrkvového dortu není úplně jasný. Podle některých zdrojů pochází ze Švédska. Jiné zdroje uvádí Anglii. Právě v Anglii v r. 1827 vyšla kuchařka, která obsahovala první recept na mrkvový dort. A že si neumíte představit zeleninu ve sladkém moučníku? Tak to určitě neváhejte a vyzkoušejte tento recept 🙂
Severskou trilogii zakončíme sladkým pečivem typickým pro Norsko. Za mě to byla láska na první ochutnání.
Suroviny na těsto:
250 g másla pokojové teploty
250 g třtinového cukru
5 vajec
kůra a šťáva z 1 pomeranče
170 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 g mandlí, nasekaných
50 g pekanových ořechů, nasekaných
100 g vlašských ořechů, nasekaných
250 g nastrouhané mrkve
špetka soli
Suroviny na krém:
150 g mascarpone
200 g krémového sýru (používám Goldessu z Lidlu)
100 g moučkového cukru (prosít)
kůra a šťáva z 1 limetky
Na ozdobu:
100 g marcipánu
oranžové a zelené potravinářské barvivo
Postup:
Máslo vyšleháme se třtinovým cukrem. Po jednom zašleháme žloutky, přidáme pomerančovou kůru a šťávu, vmícháme prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přidáme nasekané oříšky a vše promícháme.
V další míse vyšleháme bílky se špetkou soli, poté je zašleháme do dortové směsi a na závěr vmícháme nastrouhanou mrkev (strouháme na jemném struhadle). Směs dáme do dortové formy o průměru 22 cm.
Pečení:
Ve vyhřáté troubě na 180 °C pečeme 45 – 60 min, dokud korpus nezezlátne. Korpus po vytažení z trouby cca po 5 minutách vyndáme z formy a necháme úplně vychladnout.
Připravíme si krém. Mascarpone vyšleháme s krémovým sýrem, přidáme moučkový cukr a šťávu s kůrou z limetky.
Sestavení dortu:
Sestavení dortu je velice snadné. Jakmile nám korpus zcela vychladne, tak nahoru rozetřeme připravený krém a máme hotovo. Na dozdobení dortu jsem použila marcipánové mrkvičky, na které najdete postup níže.
Marcipánové mrkvičky:
Množství marcipánu, které použijeme, závisí na tom, kolik budeme chtít vytvořit mrkviček (použila jsem 100 g a vyšlo mi jich 13). Marcipán si nejprve obarvíme potravinářským barvivem. Větší část obarvíme oranžovou (kořen mrkve) a menší část obarvíme zelenou (nať).
Z oranžového marcipánu si nejprve vyválíme takové množství kuliček podle toho, kolik budeme chtít mrkviček na dortu. Z kuličky vytvarujeme v dlani kužel a pomocí nože vytlačíme rýhy – víte, co myslím :-).
Ze zeleného marcipánu si vyválíme tenký plát a pomoci vykrajovátka, které vidíte na první fotce níže, vykrojíme jednotlivé lístky. Ty pak překrojíme podle toho, kolik chceme jednotlivých lístečků. Lístky ve spodní části přitiskneme k sobě, abychom vytvořili jakousi špičku. Pokud nemáte zrovna toto vykrajovátko, tak můžete nať vykrojit pomocí nože.
V širší části kužele vytlačíme pomocí modelovací kostice jamku pro nať.
Nať vložíme do jamky, kterou máme připravenou v širší části kořene. Pokud by vám tam nať nechtěla držet, tak trochu namočte tenký štětec do vodky a nať jím potřete. Funguje to jako lepidlo 🙂 A teď už musí nať v jamce určitě držet!
Tipy:
Na dozdobení dortu můžete použít jak nahrubo tak najemno nasekané ořechy. Pokud nemáte čas na vytvoření marcipánových ozdob, tak je to rychlejší varianta.
Do těsta můžete přidat pouze ty ořechy, které máte rádi. Nemusí být nutně všechny 3 druhy, které uvádím mezi surovinami.
Marcipánové mrkvičky si můžete připravit den předem. Hotové je nechte např. na dřevěném prkýnku a pouze přikryjte sáčkem. Nedávejte je do lednice.
Dort ozdobte marcipánovými mrkvičkami krátce před podáváním. Mascarpone i krémový sýr marcipán „rozpouští“. Není to rychlostí blesku, ale ať s tím raději počítáte 🙂
Dobrou chuť!
Přidat komentář