tiramisu

Máte chuť na sladké, ale nechce se vám péct? Tak vyzkoušejte tiramisù, které patří mezi nejznámější italský dezert snad na celém světě. Tento dezert, který se řadí mezi jedny z nejtučnějších a to díky mascarpone, vznikl v 70. letech 20. století. O konkrétní místo vzniku tohoto dezertu se stále vedou spory. Mezi sebou “bojují” Benátky, Treviso, Siena a Florencie. Tento nepečený dezert s příchutí lahodného mandlového likéru a kávy najdete napříč celou Itálií.

V tomto příspěvku nenajdete recept na pravé italské tiramisù, které z velké části obsahuje syrová vajíčka. Ale jde o recept, který je u nás doma velmi oblíbený. A nebojte! O mascarpone a cukrářské piškoty savoiardi, které jsou pro tento dezert tak typické, nepřijdete.

Suroviny:

250 ml smetany ke šlehání (31% – 33%)
500 g mascarpone
200 g pomazánkového másla
moučkový cukr podle chuti
200 g cukrářských piškotů
Amaretto (italský likér s mandlovou vůní)
čerstvě namletá káva (3-4 lžičky)
kakao na posypání

suroviny na tiramisu

Postup:

Připravíme si šálek silné kávy. Do hrníčku o objemu 250 ml dáme 3-4 lžičky namleté kávy a zalijeme horkou vodou. Mezitím, co nám bude káva chladnout, tak si připravíme krém. Nejprve v jedné míse vyšleháme šlehačku. Použila jsem 40%, protože jsme ji zrovna měli doma, ale stačí 31% nebo 33%. V druhé míse vyšleháme pomazánkové máslo, mascarpone a zašleháme moučkový cukr podle toho, jak moc chceme mít krém sladký. Poté smícháme vyšlehanou šlehačku se směsí z mascarpone a krém máme hotový. 

Vychlazenou kávu (nemusí být úplně studená), přecedíme přes sítko do hlubokého talíře nebo misky, přidáme k ní dva panáky amaretta a promícháme. 

Nyní už můžeme začít namáčet cukrářské piškoty do kávy s amarettem. Necháme trochu okapat a postupně ukládáme na dno formy (nádoby), kterou jsme si připravili. Jakmile máme celé dno pokryté piškoty, tak na celou plochu piškotů rozetřeme krém. Postup zopakujeme. Na krém rozložíme namočené piškoty v kávě a likéru a opět rozetřeme krém.

Takto hotové tiramisù necháme přes noc vychladit v lednici. Cukrářské piškoty tak absorbují kávu s likérem a hezky změknou. Těsně před podáváním posypeme tiramisù kakaem. K tomu používám sítko.

Tipy:

Co se týká množství cukru v krému, tak většinou zašlehám nejprve tak dvě lžíce cukru, a pokud se mi zdá krém málo sladký, tak postupně přidávám.

Tiramisù můžete připravit jak ve skleněných pohárcích tak v zapékacích miskách jako jsem to udělala já.

Výhoda přípravy tiramisù do menších pohárků nebo misek je ta, že pro každého hosta nebo pro sebe 🙂 máte porci hotovou a nemusíte už nic krájet.

tiramisu a kávové zrna

Pro představu uvádím rozměry zapékacích nádob, které jsem použila pro množství krému a piškotů z tohoto receptu:

velká mísa: 21×13,5×6,5 cm (podobnou seženete tady)
kulaté misky: průměr 8,5 cm a na výšku 4,5 cm – ty jsem použila celkem čtyři (podobné seženete tady)

Buon appetito!

Autor: Veru

Přidat komentář