makoví šneci s čokoládovou polevou

Během letošní dovolené v Estonsku jsme si hodně oblíbili makové šneky s čokoládovou polevou. Ty zde seženete pod názvem moonisai nebo taky moonirullid, kdy moon znamená v estonštině mák. Možná to je vaše první estonské slovíčko, které znáte. Zřejmě jej ale nikdy v životě nepoužijete 😀 Šneci nám tak moc zachutnali, že jsem se rozhodla je upéct taky po návratu domů.

Zkombinovala jsem tedy kynuté těsto ze skořicových šneků, které najdete zde s makovou náplní, kterou používám při pečení frgálů. Šneci, které jsme ochutnali, obsahovaly celá semínka máku. V tomto receptu jsem se však rozhodla použít „vláčnější“ variantu, mletý mák.

Suroviny na těsto:

75 g másla
45 g krupicového cukru
¼ lžičky soli
250 ml polotučného mléka
25 g droždí
400 g hladké mouky

Suroviny na makovou náplň:

100 g mletého máku
150 ml vody
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce medu
1 vanilkový cukr
špetka skořice
špetka soli
(moučkový cukr)

Čokoládová poleva:
260 g hořké čokolády (použila jsem 52%)
30 g kakaového másla

+ 1 vejce na potření

makoví šneci po vytažení z trouby
po upečení..

Postup:

Nejprve v kastrůlku rozpustíme máslo. Ve větší míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr a sůl. Nyní v kastrůlku ohřejeme mléko tak, aby bylo pouze vlažné. Ihned po odstavení z plotny do něj rozdrobíme droždí a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Mléko s droždím smícháme s máslovou směsí. Poté postupně přidáváme prosátou mouku a vypracujeme hladké těsto. Těsto zlehka poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu (dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem). 

Během kynutí si můžeme začít připravovat makovou náplň. V menším kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku a uvaříme jíšku. Přidáme vodu a vsypeme mletý mák. Přidáme zbývající suroviny a krátce povaříme. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem. 

čokoládovo makoví šneci

Připravíme si dřevěný vál, který lehce poprášíme hladkou moukou. Jakmile máme těsto vykynuté, tak z něj vyválíme plát ve tvaru obdélníku (mně vyšel rozměr 33×50 cm). Na plát rozetřeme makovou náplň. Těsto zamotáme do ruličky a nakrájíme přibližně na dvoucentimetrové „proužky“. 

Kousek po kousku přemístíme na plechy vyložené pečicím papírem. Mezi šneky necháváme mezery, aby se nám během kynutí nespojily. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut

Po uplynutí 30 minut potřeme šneky rozšlehaným vejcem. Z této dávky těsta vám vyjde cca 20 kousků.

Pečení:

Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 °C přibližně 15 – 20 minut, dokud nebudou mít hezky zlatavou barvu.

Nyní je na řadě poslední krok a tím je čokoládová poleva. Jakmile nám šneci zcela vychladnou, můžeme se pustit do její přípravy. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme kakaové máslo. Promícháme, aby se nám obě suroviny hezky spojily. Doporučuji šneky do polevy spíše namáčet než potírat. Při namáčení je vrstva čokoládové polevy hezky rovnoměrná a působí pěknějším dojmem.

makovočokoládový šneci z kynutého těsta

Tipy:

Pokud těsto při zadělávání příliš lepí, přisypeme mouku.

Šneci jsou nejlepší v den upečení, ale ani následující den/dny nejsou k zahození.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář