dýňový chlebíček

Tento měsíc jsme z dědovy zahrádky zásobováni dýní hokkaidó, a tak  jsme si už pochutnali nejen na jemné dýňové polévce, ale také např. na dýňových perníčcích nebo na dýňovém chlebíčku, o kterém bude právě tento příspěvek. Receptů z hokkaidó dýně existuje snad nekonečné množství a to jak nasladko tak naslano.

Obrovskou výhodou tohoto druhu dýně je to, že nemusíte loupat slupku. Ta během tepelné přípravy krásně změkne a v jídle tak neucítíte žádné tvrdší kousky. Pokud patří recepty z hokkaidó dýně mezi vaše oblíbené, tak můžete vyzkoušet např. tuto dýňovou bábovku.

Suroviny:

3 vejce velikosti M
170 g třtinového cukru
120 g rozpuštěného másla
300 g dýňového pyré
270 g hladké mouky
špetka soli
1/2 balíčku prášku do pečiva
1 čajová lžička mleté skořice
1/2 čajové lžičky kardamomu
1/4 čajové lžičky muškátového oříšku

Křupavá krusta:
1 polévková lžíce třtinového cukru + 1/2 čajové lžičky mleté skořice

chlebíček z dýně hokkaidó

Postup:

Ve větší míse smícháme vejce s třtinovým cukrem šlehací metličkou, přidáme dýňové pyré, rozpuštěné máslo (které jsme nechali lehce vychladit) a opět promícháme. V menší míse promícháme mouku se špetkou soli, práškem do pečiva, skořicí, kardamomem a muškátovým oříškem. Sypké suroviny přidáme k tekutým a krátce promícháme.

Formu na chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Pokud používám do forem pečicí papír, tak si ustřihnu potřebný rozměr, který pomačkám a dám na chvilku pod tekoucí vodu. Přebytečnou vodu vymačkám a opatrně papír rozložím, aby se neroztrhl.  Pečící papír se poté hezky přizpůsobí formě.

podzimní chlebíček z dýně

Pečení:

V předem vyhřáté troubě (dolní i horní ohřev) na 180 °C pečeme 50-55 minut. Nebo dokud není špejle či párátko po zapíchnutí do těsta suché. 

Dýňové pyré:

Jak si doma připravit dýňové pyré? Není na tom nic těžkého a taky není vůbec na škodu připravit si větší množství. V lednici vám totiž vydrží minimálně 3 dny a můžete z něj připravit další dobroty. 

Hokkaidó dýni pořádně omyjeme, rozřízneme na půl. Lžící odstraníme semínka spolu s vlákny a poté nakrájíme na kousky. Nakrájenou dýni dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme přibližně 20 min. Vyzkoušejte, jestli je dýně včetně slupky měkká. Slijeme vodu a dýni rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. 

Pro představu, z 940 g dýně (po odstranění semínek a vláken) jsem měla 760 g pyré. Pokud byste si chtěli připravit pyré pouze pro tento recept, tak by vám mělo stačit 400 g surové dýně (po odstranění semínek a vláken).

hokkaidó dýně

Tip:

Pokud chcete tento dýňový chlebíček ještě vylepšit, tak doporučuji  před vložením do trouby smíchat třtinový cukr se skořicí a chlebíček rovnoměrně posypat.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář