dýňová bábovka

Dýni hokaido můžeme v kuchyni použít jak u sladkých tak u slaných jídel. A protože raději peču než vařím, tak jsem zvolila dýňovou bábovku. Věděli jste, že tento druh dýně pochází z japonského ostrova Hokkaidó, podle kterého získala svůj název?
Hokaido dýně se vyznačuje vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek. Obsahuje velké množství draslíku, vitamínu B1, B2 a B3 a taky betakaroten. Tato dýně může být celá výrazně oranžové barvy nebo taky se zelenými flíčky, které však nejsou závadou. 

Suroviny:

250 g hladké špaldové mouky
1 lžička jedlé sody
1 a půl lžičky prášku do pečiva
2 lžíce mleté skořice
špetka soli
250 g másla
4 vejce velikosti M
150 g třtinového cukru
100 g vlašských ořechů (namletých)
400 – 450 g najemno nastrouhané hokaido dýně

Postup:

Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. V kastrůlku si rozpustíme celou kostku másla. Ve větší míse smícháme veškeré sypké suroviny (mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl). Pomocí ručního mixéru vyšleháme vejce a do něj postupně přidáváme cukr. Šleháme tak dlouho, dokud již neuslyšíme krystalky cukru (trvá to cca 5 min). Zašleháme postupně máslo. Pomocí vařečky nebo šlehací metly přidáme sypké suroviny, ořechy a na závěr hokaido.
U hokaido dýně se prý nemusí odstraňovat slupka, protože vařením nebo pečením natolik změkne. Mně to ale nikdy nedá a slupku vždy odstraním, tak třeba někdy 🙂

Dýňová bábovka na bílém podkladu

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 160 °C pečeme přibližně 50 minut. Poznáme podle toho, že je špejle po vytažení z těsta suchá. 

Po vytažení z trouby necháme bábovku ve formě přibližně 10 min a teprve poté vyklopíme. Na závěr (po vychladnutí bábovky) můžeme zlehka pocukrovat moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář