rozkrojený hruškový koláč

Hrušky a podzim! Tato dvojka prostě patří k sobě. A nyní je ideální čas na upečení nějakého podzimního receptu. Skořice k podzimním receptům taky neodmyslitelně patří, a proto ji naleznete i v tomto receptu. Hrušky jsou mým oblíbeným ovocem ve sladkých receptech. Řekla bych, že obsazují druhou příčku, hned po banánech. Jestli jsou hrušky i vaše oblíbené ovoce, doporučuji vyzkoušet např. i tuto hruškovou roládu

Suroviny na těsto:

2 vejce velikosti M
100 g cukru krupice
špetka soli
100 ml polotučného mléka
3 polévkové lžíce řepkového nebo slunečnicového oleje
150 g špaldové celozrnné hladké mouky
1 prášek do pečiva

Suroviny na polevu:

80 g másla
1 vejce velikosti M
3 polévkové lžíce cukru krupice

3 – 4 zralé hrušky (střední velikosti)
skořice

hruškový koláč s vřesem na bílém podkladu

Postup:

Koláčovou formu (použila jsem průměr 27 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou (použila jsem hladkou).

Hrušky zbavíme slupek a odstraníme jadřince, poté nakrájíme na plátky silné přibližně 0,5 cm.

Vejce vymícháme spolu s cukrem a špetkou soli. Poté přidáme mléko, olej a opět promícháme. Na závěr do těsta přisypeme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Polovinu těsta nalijeme do koláčové formy, uložíme plátky hrušek, posypeme skořicí a zalijeme druhou polovinou těsta a dáme péct do vyhřáté trouby. Po upečení polijeme polevou a dáme znova péct, stupně a časy pečení viz níže.

Příprava polevy:

¨V rendlíku rozpustíme máslo. Zašleháme do něj vejce a cukr. Máme hotovo.

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečeme nejprve 30 minut těsto spolu s hruškami. Jakmile máme upečeno, vyndáme koláč z trouby, nalijeme polevu a pečeme dalších 20 minut při stejné teplotě (180°C).

hruškový koláč na bílém keramickém talíři

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář