hrušková roláda

Hrušky podle mě k podzimu patří tak jako k létu jahody. Častými podzimními recepty jsou hruškové koláče nebo štrúdly. V tomto příspěvku se však dozvíte recept na hruškovou roládu, kterou si navíc potáhneme marcipánem. A pokud jste roládu ještě nikdy nepekli, tak se určitě není čeho bát. Spolu to zvládneme a hlavně… si neskutečně pochutnáme!

Suroviny na těsto:

5 vajec (velikost M)
160 g cukru krupice
5 lžic horké vody
1 lžička oleje (slunečnicového nebo řepkového)
150 g hladké mouky
1 prášek do pečiva

Suroviny na krém:

1 puding Hruška & Levandule
350 ml polotučného mléka
3 polévkové lžíce krupicového cukru
150 g másla pokojové teploty
2-3 polévkové lžíce moučkového cukru

Ostatní:

2 polévkové lžíce kokosu
2 kompotované hrušky
hrušková marmeláda
cca 700 g marcipánu

hrušková roláda potažená marcipánem

Příprava pudingu:

Nejprve si uvaříme hruškový puding a to z 350 ml mléka a třech lžic krupicového cukru. Takto hotový puding ihned po uvaření přikryjeme potravinovou fólií a necháme zcela vychladnout. Díky fólii se nám nevytvoří škraloup.

Příprava těsta:

Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky spolu s  polovinou cukru vyšleháme ručním mixérem. Poté přilijeme horkou vodu, lžičku oleje a vše opět vyšleháme.

V další nádobě vyšleháme tuhý sníh z bílků. Jakmile máme tuhý sníh, tak k němu přidáme další polovinu cukru a šleháme, dokud už neuslyšíme krystalky cukru. Vyšlehané bílky s cukrem opatrně zamícháme (ruční metličkou nebo vařečkou) do vyšlehaných žloutků. Do této směsi potom vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a promícháme.

rozkrojená hrušková roláda

Pečení:

Roládové těsto vlijeme na plech (použila jsem plech o rozměru 29×38 cm) vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 – 15 minut. Dokud není špejle/párátko po vytažení z těsta suchá/é.

Na kuchyňskou linku nebo stůl si rozložíme čistou utěrku, na kterou ihned po upečení přendáme hotové těsto i s pečicím papírem. To posypeme kokosem a zatočíme. Těsto na roládu necháme zcela vychladnout, stále s pečicím papírem.

Ručním mixérem vyšleháme vychlazený puding (měl by mít pokojovou teplotu). Přidáme změklé máslo, moučkový cukr a vyšleháme hladký krém

Dokončení rolády:

Kompotované hrušky si nakrájíme na menší kousky. Jakmile nám těsto na roládu zcela vychladne, tak pomalu odstraníme pečicí papír. Roládu opatrně rozevřeme, potřeme marmeládou, krémem (trochu si odložíme na omazání rolády) a rozložíme nakrájené hrušky. Roládu zatočíme, obmažeme zbývajícím krémem a dáme přibližně na 2 hod vychladit do lednice. 

Na silikonové podložce si z marcipánu vyválíme obdélník o tloušťce cca 3-5 mm. Záleží, jak moc máte marcipán rádi 🙂 Takto vyválený marcipán položíme na roládu a uhladíme až pod ni. Tím bude roláda téměř celá potažená marcipánem. Přebytečný marcipán odřízneme.

Tipy:

Plánujete roládu na slavnostnější okamžik? Potom můžete z marcipánu vyrobit malé hrušky a jimi roládu ozdobit nebo použít tento návod na výrobu vlastních kytiček.

Pokud nejste fanoušci marcipánu, tak můžete roládu posypat kokosem nebo najemno namletými vlašskými ořechy.

Co s pečicím papírem před pečením, se dozvíte v tomto receptu.

hrušková roláda na bílém tácu s fialovými kytičkami

Dobrou chuť‘!

Autor: Veru

Přidat komentář