pistáciová bábovka na bílém podkladu

A zase ty pistácie! Těch se snad nikdy nepřejíme. Pistácie jsou snad u všech receptů taková vděčná surovina, kterou člověk nikdy nic nezkazí. Ať už jde o zmrzlinu, dort, makronky, cupcakes nebo právě pistáciovou bábovku. Když nad tím tak přemýšlím, tak mě nenapadá nikdo, kdo by neměl rád pistácie. A jak to máte vy? Taky jim neodoláte?

Suroviny:

6 vajec (velikost M)
špetka soli
120 g krupicového cukru
250 g másla pokojové teploty
120 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
400 g polohrubé mouky
200 ml podmáslí
1/2 balíčku prášku do pečiva
2 balíčky pistáciového pudingu
50 g mandlí
50 g pistácií (nesolené pražené)

Na polevu:

100 g bílé čokolády
20 g pistácií

Postup:

Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Mandle a pistácie nasekáme (záleží na vás, jestli najemno nebo nahrubo). Žloutky oddělíme od bílků. Bílky spolu se špetkou soli vyšleháme v tuhý sníh a ke konci šlehání přidáme krupicový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud neuslyšíme krystalky cukru.

Máslo pokojové teploty vyšleháme se žloutky a moučkovým cukrem do hladké pěny. Přidáme polovinu prosáté polohrubé mouky, polovinu podmáslí a promícháme. Přidáme zbývající množství polohrubé mouky, tentokrát smíchané s práškem do pečiva a pistáciovým pudingem, druhou polovinu podmáslí a promícháme. Úplně nakonec vmícháme sníh z bílků, nasekané mandle a pistácie.

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 150 °C pečeme přibližně hodinku. V bábovkové formě, kterou vidíte na fotkách, jsem pekla hodinku a půl, protože je materiál silnější než u většiny bábovkových forem. Že je bábovka upečená, poznáme nejlépe tak, že do ní zapíchneme špejli, a pokud se na ni těsto nelepí, tak máme hotovo.

Poleva:

Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a necháme trochu vychladnout. Nesmí vychladnout úplně, jinak by nám po bábovce nestékala. Pistácie nasekáme, najemno nebo nahrubo. Záleží opět na vás.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář