skleněná dóza s domácím vanilkovým cukrem

Napadlo vás někdy, že byste si vyrobili domácí vanilkový cukr, kterým si osladíte kávu, čaj nebo použijete při pečení? Pokud ANO, tak mám pro vás jednoduchý návod, jak na to. A navíc, kdy jindy si vyrobit vlastní vanilkový cukr než právě nyní, v předvánočním období, kdy jej použijeme při pečení různých druhů cukroví. Anebo můžeme potěšit své blízké jedlým dárečkem na Vánoce.

Suroviny:

500 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk

Postup:

Z vanilkového lusku nejprve odkrojíme tvrdší konce a lusk rozkrojíme na 4-5 dílků. Do mixéru si odsypeme 200 g krupicového cukru a přidáme k němu nakrájený vanilkový lusk. Cukr spolu s luskem mixujeme po dobu cca 3 minut (záleží na výkonnosti mixéru). Z lusku by nám neměly zůstat žádné větší kousky.

Pokud by nám přece jen zůstaly větší kousky, které by se nedařilo rozmixovat, tak můžeme ještě cukr prosít přes sítko. Takto hotový vanilkový cukr (200 g) smícháme se zbývajícím množstvím krupicového cukru (300 g) a máme hotovo.

Nyní už zbývá pouze uskladnění domácího vanilkového cukru, Cukr můžeme skladovat ve skleněné dóze nebo zavařovací sklenici.

Doporučuji nechat cukr minimálně týden, nejlépe dva, uležet.

co je potřeba na výrobu domácího vanilkového lusku

Doufám, že z fotky níže lze alespoň trochu rozeznat rozdíl mezi vanilkovým cukrem (v misce vlevo) a klasickým krupicovým cukrem. A pokud ne podle fotky, tak podle vůně byste to určitě poznali.

srovnání vanilkového a krupicového cukru

Pokud se rozhodnete zařadit domácí vanilkový cukr mezi jedlé dárečky, tak můžete skleněnou dózičku opatřit visačkou. Na visačce se můžete pochlubit, že se jedná o domácí vanilkový cukr nebo že byl vyroben s láskou. Visačka na fotce níže je z keramické hlíny, ale určitě udělá radost i papírová.

keramická cedulka vyrobeno s láskou

Příprava domácího vanilkového cukru není časově nijak náročná a určitě stojí za vyzkoušení, protože ta vůně je nezaměnitelná a navíc máme pravý vanilkový cukr.

Autor: Veru

Přidat komentář