Išlské dortíčky někdy najdeme taky pod názvem išelské dortíčky u nás nesmí na Vánoce chybět. Patří mezi takovou tu klasiku spolu s vanilkovými rohlíčky, lineckým, perníčky apod. Jejich vznik je spojen s rakouským lázeňským městem Bad Ischl a pochutnával si na nich už císař František Josef.  Pokud přemýšlíte nad „novým“ druhem vánočního cukroví, tak můžete využít tento recept.

Suroviny na těsto:

300 g hladké mouky
1 polévková lžíce kakaa
200 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
80 g mandlové mouky nebo najemno nastrouhaných mandlí
nastrouhaná citrónová kůra (cca z půlky citrónu)
1 žloutek

Suroviny na krém:

100 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
100 g najemno namletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce rumu
2 lžíce meruňkového džemu

Suroviny na polevu:

hořká čokoláda
kokosový olej

Na dohotovení:

mleté pistácie nebo vlašské ořechy
celé vlašské ořechy
ozdoby na cukroví

Příprava těsta:

V míse smícháme mouku s kakaem. Přidáme na menší kousky rozkrojené máslo, cukr, mandlovou mouku (popř. mandle), citrónovou kůru, žloutek a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto. Většinou z těsta vytvaruji dvě kuličky.

Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice nejlépe přes noc (cca na 12 hodin).

Pečení:

Těsto vyndáme cca půl hodinky před pečením z lednice, aby nám trochu povolilo. Na pomoučeném (hladkou moukou) dřevěném vále nebo silikonové podložce vyválíme plát silný cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.

Jednotlivé tvary ukládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C přibližně 8 – 10 minut.

Příprava krému:

Máslo utřeme s cukrem, přidáme ostatní ingredience (vlašské ořechy, rum, a džem) a pomocí vařečky vypracujeme hladký krém.

Hotovým krémem ihned slepujeme jednotlivé tvary k sobě. Išlské dortíčky doporučuji slepovat krémem 10 – 12 dnů před Vánocemi (Štědrým dnem). Tato doba stačí na uležení.

Dohotovení:

Cukroví slepené krémem dáme cca na 2 hodinky vychladit do lednice.

Po uplynutí přibližně 2 hod si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a přidáme k ní kokosový olej podle toho, jak hustou polevou budeme cukroví potírat.

Na závěr můžeme išlské dortíčky dozdobit nasekanými pistáciemi, vlašskými ořechy (ať už namletými nebo celými) nebo ozdobami na cukroví.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář