![](https://veseletvoreni.cz/wp-content/uploads/2021/12/DSCN2262-1024x580.jpg)
Išlské dortíčky někdy najdeme taky pod názvem išelské dortíčky u nás nesmí na Vánoce chybět. Patří mezi takovou tu klasiku spolu s vanilkovými rohlíčky, lineckým, perníčky apod. Jejich vznik je spojen s rakouským lázeňským městem Bad Ischl a pochutnával si na nich už císař František Josef. Pokud přemýšlíte nad „novým“ druhem vánočního cukroví, tak můžete využít tento recept.
Suroviny na těsto:
300 g hladké mouky
1 polévková lžíce kakaa
200 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
80 g mandlové mouky nebo najemno nastrouhaných mandlí
nastrouhaná citrónová kůra (cca z půlky citrónu)
1 žloutek
Suroviny na krém:
100 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
100 g najemno namletých vlašských ořechů
1 polévková lžíce rumu
2 lžíce meruňkového džemu
Suroviny na polevu:
hořká čokoláda
kokosový olej
Na dohotovení:
mleté pistácie nebo vlašské ořechy
celé vlašské ořechy
ozdoby na cukroví
![](https://veseletvoreni.cz/wp-content/uploads/2021/12/DSCN2257.jpg)
Příprava těsta:
V míse smícháme mouku s kakaem. Přidáme na menší kousky rozkrojené máslo, cukr, mandlovou mouku (popř. mandle), citrónovou kůru, žloutek a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto. Většinou z těsta vytvaruji dvě kuličky.
Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice nejlépe přes noc (cca na 12 hodin).
Pečení:
Těsto vyndáme cca půl hodinky před pečením z lednice, aby nám trochu povolilo. Na pomoučeném (hladkou moukou) dřevěném vále nebo silikonové podložce vyválíme plát silný cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary.
Jednotlivé tvary ukládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na 180 °C přibližně 8 – 10 minut.
Příprava krému:
Máslo utřeme s cukrem, přidáme ostatní ingredience (vlašské ořechy, rum, a džem) a pomocí vařečky vypracujeme hladký krém.
Hotovým krémem ihned slepujeme jednotlivé tvary k sobě. Išlské dortíčky doporučuji slepovat krémem 10 – 12 dnů před Vánocemi (Štědrým dnem). Tato doba stačí na uležení.
Dohotovení:
Cukroví slepené krémem dáme cca na 2 hodinky vychladit do lednice.
Po uplynutí přibližně 2 hod si ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a přidáme k ní kokosový olej podle toho, jak hustou polevou budeme cukroví potírat.
Na závěr můžeme išlské dortíčky dozdobit nasekanými pistáciemi, vlašskými ořechy (ať už namletými nebo celými) nebo ozdobami na cukroví.
![](https://veseletvoreni.cz/wp-content/uploads/2021/12/DSCN2249.jpg)
![](https://veseletvoreni.cz/wp-content/uploads/2021/12/DSCN2250.jpg)
Dobrou chuť!
Přidat komentář