creme tart

Cream tart nebo taky písmenkový/číslicový dort. Co se týká novinek v cukrářském světě, tak se vám musím přiznat, že jsem celkem pozadu. Tento druh dortu, ať už ve tvaru písmen, číslic nebo různých znaků, se stal celosvětovým hitem už v roce 2017. I když mě tento dort lákal hodně dlouho, vyzkoušela jsem jej teprve nedávno a neskutečně mě bavil. Jsem moc ráda, že jsem se do něj konečně pustila. Ze všeho jsem si nejvíce užila zdobení na závěr.

Suroviny na těsto:

260 g hladké mouky
50 g mandlové mouky (používám tuto)
špetka soli
200 g másla pokojové teploty
100 g moučkového cukru
4 žloutky
citronová kůra z 1 citronu

Suroviny na krém:

250 g mascarpone
250 ml 33% smetany ke šlehání
moučkový cukr
citronová kůra z 1 citronu

Na zdobení:

čerstvé ovoce (jahody, borůvky…)
sněhové pusinky (recept najdete zde)
makronky (recept najdete zde)
květiny
lentilky
čokoládové kuličky apod.

Postup:

Pokud se chystáte ozdobit dort vlastními sněhovými pusinkami a/nebo makronkami, tak si je klidně můžete upéct předem (třeba i 3 dny), ať potom nemáte moc práce najednou 😊

Mandlovou mouku spolu se solí a prosátou hladkou mouku smícháme v míse. V druhé míse utřeme máslo s moučkovým cukrem, citronovou kůrou a žloutky. Není potřeba smíchat úplně dohladka. Pouze tak, aby se nám suroviny spojily. Těsto přendáme na zlehka pomoučněnou silikonovou podložku. Rozdělíme si jej na tři díly a ty postupně prohněteme – hranou dlaně přejedeme po části těsta směrem od sebe a rozmázneme na podložce. Pokračujeme po částech. Takto zpracujeme všechny tři díly, které nakonec spojíme dohromady a prohněteme. Vznikne nám krásně hladké těsto, které vytvarujeme do koule (nemusí být pravidelná). Když máme hotovo, tak zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme přes noc v lednici.

Než budeme pokračovat, je potřeba si promyslet, jaký tvar dortu budeme chtít vytvořit a podle toho si připravíme šablonu. Mně z této dávky těsta vyšlo srdce (přesná velikost k vytisknutí zde) a čtyři menší kulaté dortíky. Jeden o průměru 7,5 cm.

creme tart na skleněném podstavci

Těsto rozválíme na pečicím papíře na tloušťku přibližně 5 mm, přiložíme šablonu a pomocí nože vykrojíme připravený tvar. 

srdce z těsta a váleček

Pečicí papír spolu s daným tvarem přendáme na plech a po celé ploše propícháme vidličkou. Dáme péct do trouby.

srdce z těsta propíchané vidličkou

Pečení:

Ve vyhřáté troubě na 185 °C pečeme necelých 15 minut. Jakmile začnou okraje hezky růžovět, tak vyndáme z trouby a necháme úplně vychladit na plechu, aby se nám tvar nezničil.

Těsto, které nám zůstane, zpracujeme. Opět vyválíme, vykrojíme stejný tvar a dáme péct. Pokud se vám stane, že bude těsto příliš měkké, dejte jej na chvilku ztuhnout do mrazáku. Mně i po vykrojení druhého srdce zůstalo dost těsta, tak jsem postupným zpracováním těsta vykrojila ještě osm koleček, ze kterých jsem pak měla čtyři dortíky.

Nyní si připravíme krém. Vychlazené mascarpone a šlehačku vyšleháme, přidáme moučkový cukr podle chuti (cca 2 lžíce) a citronovou kůru. Zdobicí sáček s hladkou trubičkou (použila jsem tu největší, co mám a to průměr 14 mm) naplníme krémem.

Už se dostáváme k samotnému sestavení dortu. Připravíme si podložku, na které budeme celý dort dotvářet. První tvar srdce zespodu na pár místech potřeme krémem a zlehka přitiskneme k podložce. Dort nám tak bude hezky držet a nikam nám neuteče 🙂 Celý obvod dortu nastříkáme krémem. Začneme po stranách, a pokud nám zůstane volný střed, tak vyplníme i ten. Přiložíme druhé srdce a opět zlehka přitiskneme. Opět celý obvod srdce nazdobíme krémem a začneme zase po stranách. Takto sestavený dort dáme do lednice a necháme odležet do druhého dne

sestavení písmenkového dortu, číslicového dortu
písmenkový/číslicový dort před zdobením

Než ale do dortu zakrojíme, tak nás ještě čeká zdobení. Na zdobení můžeme použít opravdu cokoliv ze světa sladkostí, co nás napadne. Mimo sladké dekorace můžeme použít např. i živé květiny. 

dekorace na dort

Škoda, že jsem neměla více dortů, které bych mohla ozdobit. Šlo to hezky od ruky a moc mě to bavilo 🙂

creme tart
písmenkový/číslicový dort

Tipy:

Na vykrajování tvarů je dobré použít tak dva druhy nožů. Jeden větší na větší plochy a menší na detaily. 

Zdobení dortu doporučuji až před předáním nebo servírováním. Např. lentilky začnou celkem rychle pouštět do krému barvu a pusinky nasáknou vlhkost z krému.

Na dort jsem použila živé květiny. Stonky jsem ale před zapíchnutím do krému obalila alobalem.

Dort můžete sladit v oblíbené barvě oslavence či obdarovaného.

dort srdce s makronkami
creme tart detail
Autor: Veru

Přidat komentář