Zimní období je ideální na přípravu pečeného čaje. Nejenže vás skvěle zahřeje, ale ještě si pochutnáte na upečeném ovoci. A navíc vám koření, které se při pečení tohoto čaje používá, krásně provoní byt. Pečený čaj zbožňuji! Tentokrát jsem jej ale pekla hlavně proto, abych jej darovala jako jedlý dáreček pod stromečkem. Ale jednu skleničku jsem si musela schovat i pro sebe 🙂 Před Vánocemi jsem vám tedy recept nemohla prozradit, aby měli obdarovaní překvapení, ale teď už na něj konečně přišla řada.
Paní Zima tady s námi ještě zřejmě nějakou dobu bude, tak je stále ten správný čas na upečení. A pokud se vám pečený čaj zalíbil jako tip na jedlý dáreček, tak jej klidně upečte kdykoliv během roku. Nějaká příležitost se určitě najde, ať už k svátku, narozeninám nebo jen tak pro radost ♥.
Suroviny:
700 g jablek
680 g hrušek
300 g blum
120 g borůvek
200 g lesního ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky)
600 g cukru krupice
šťáva ze 2 citronů
1 grapefruit nebo pomeranč
1 dcl rumu
10 ks hřebíčků
2 lžičky mleté skořice (použila jsem i jednu celou)
3 ks badyánu
Postup:
Nejprve si připravíme sklenice, do kterých budeme pečený čaj plnit. Ty důkladně umyjeme a ještě je tak na 15 – 20 min při 250 °C sterilizujeme v troubě. Víčka sterilizujeme zvlášť a to v hrnci s horkou vodou, taky přibližně 15 – 20 min. Sklenice necháme vychladnout a víčka oschnout. Připravíme si zapékací mísu, plech nebo pekáč, ve kterém budeme ovoce péct.
Na přípravu pečeného čaje můžeme použít jakékoliv oblíbené ovoce (celkem 2 kg). Mezi surovinami jsem vypsala druhy a množství ovoce, které jsem použila. Lesní ovoce byla mražená směs. Tu jsem zvolila hlavně proto, aby v čaji bylo i nějaké drobnější ovoce. Ovoce umyjeme a ty větší (jablka, hrušky, blumy a grapefruit) nakrájíme na drobné kousky. Nakrájené ovoce dáme do pekáče nebo jiné vybrané nádoby. Přidáme cukr, šťávu z citronů, koření a rum. Zlehka vše promícháme a dáme péct do trouby.
Pečení:
Hotovou ovocnou směs pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C a to 45 – 50 min. Během pečení ovoce několikrát promícháme.
Po upečení vyndáme badyán a skořici. Hřebíček je celkem malý a než byste jej všechen našli, tak vám směs vychladne. Ještě horkou směsí naplníme sklenice. Opatrně, ať se nespálíte. I sklenice je celkem rychle horká. Neplníme úplně po okraj, ale tak 1 cm pod okrajem. Utáhneme víčko a otočíme dnem vzhůru. Vychladlé skleničky skladujeme dnem dolů na temném a chladném místě nebo v lednici.
A konečně přišel na řadu ten nejlepší okamžik. Vychutnat si pečený čaj. Do hrnku o objemu 250 ml dáme 3-4 lžičky a zalijeme vroucí vodou.
Tipy:
Pokud k přípravě pečeného čaje použijete mražené ovoce tak jako já např. to lesní, tak jej ještě před pečením nechejte povolit.
Např. u jablek, hrušek a blum není potřeba dávat pryč slupku. Omyté ovoce můžete rovnou nakrájet. U grepu jsem ale slupku odstranila.
Rozměr plechu, ve kterém jsem ovoce pekla, byl 43×37,5×3,5 cm.
Objem všech skleniček, které jsem pečeným čajem naplnila, byl 1,8 l.
Přidat komentář