linecké cukroví se zajícem a kačenkou

I když to tak dnes venku nevypadá, tak za měsíc tady máme Velikonoce. Svátky, které mám spojené s vítáním jara a taky s pečením lineckého cukroví a velikonočních perníčků. V tomto příspěvku si upečeme velikonoční linecké cukroví. Recept se nijak neliší od toho, který používáme při pečení lineckého cukroví na Vánoce, ale má velikonoční motivy. Pokud nemáte vykrajovátka s velikonoční tématikou, tak vám něco prozradím… i bez nich chutná skvěle 🙂 

Suroviny:

210 g hladké mouky
140 g másla pokojové teploty
70 g moučkového cukru
1 žloutek
kůra z 1 citronu
1 vanilkový cukr
marmeláda na slepení

Postup:

V míse smícháme prosátou hladkou mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek, citrónovou kůrou a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme si jej na dvě kuličky a zabalíme do potravinářské fólie. Většinou si těsto připravuji den před pečením a přes noc nechám v lednici. Těsto necháme odležet v lednici cca 12 hodin

Po vytažení z lednice necháme těsto trochu povolit, aby se nám dobře válelo. Opravdu lehce, protože pokud by bylo moc měkké, pak by se nám s ním už hůře pracovalo. Z těsta vyválíme plát silný cca 3 mm a vykrajujeme požadované tvary, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto válím na zlehka pomoučené (hladkou moukou) silikonové podložce.

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 150 °C pečeme cca 15 min, dorůžova. Linecké cukroví s kačenkami je o něco tmavší. No jo.. trochu jsem na něj v troubě zapomněla, ale na chuti se naštěstí nic nezměnilo.

velikonoční linecké cukroví

Jakmile máme cukroví upečené, tak jej necháme vychladnout a můžeme slepovat marmeládou. Většinou používám Hamé Ovocnou směs lineckou á la marmeláda.

Tipy:

Pokud se rozhodnete pro klasické linecké cukroví, které je nahoře posypané moučkovým cukrem, tak doporučuji pocukrovat pouze ty „horní“. Pokud byste pocukrovali už slepené cukroví, tak místa, kde je vidět marmeláda, byste schovali po vrstvou cukru.

Pokud nemáte čas nebo chuť, tak linecké cukroví nemusíte slepovat marmeládou ihned po vychladnutí, ale klidně jej můžete mít třeba dva týdny v uzavřené plastové dóze a slepit marmeládou, až budete mít chuť 🙂 

Slepené linecké cukroví uchováváme v lednici a za několik dnů nám změkne natolik, že už si na něm můžeme pochutnat.

pocukrováné lineckého cukroví

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář