brownies s lískovými oříšky a batáty

Batáty mají v kuchyni mnohostranné využití. Nejen, že si z nich můžete připravit např. bramborovou kaši, polévku nebo karbanátky, ale můžete je přidat také do těsta, jako tomu je v případě tohoto receptu. I když s klasickými bramborami, které známe, nemají botanicky nic společného, tak se jim pro jejich nasládlou chuť přezdívá sladké brambory.

Batáty jsou pro tělo velmi užitečné. Obsahují např. vitamin A, C, draslík, železo, vlákninu, betakaroten a spoustu dalších prospěšných látek.

Brownies stejně jako batáty pochází z Ameriky. Tento recept je sice zdravější variantou oproti klasickému brownies, ale i tak (anebo právě proto) určitě stojí za vyzkoušení a navíc je bezlepkový.

Suroviny:

1 větší batáta (200 g)
40 ml kokosového oleje
100 g hořké čokolády
2 vejce
4 polévkové lžíce javorového sirupu
100 g mandlové mouky
70 g lískových ořechů (50 g do těsta a 20 g na posypání)
2 lžíce kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžíce skořice

brownies z mandlové mouky

Postup:

Batátu(y) oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka (trvá to chviličku, přibližně 10 minut). Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej spolu s hořkou čokoládou. V míse smícháme veškeré sypké suroviny a lískové oříšky rozkrojíme na poloviny. Jakmile máme batáty uvařené doměkka, tak slijeme vodu, přidáme olej s čokoládou, vejce, javorový sirup a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme v hladké těsto. Přidáme sypké suroviny a oříšky a pomocí vařečky vmícháme do těsta. Těsto necháme přibližně 10 min odpočívat.

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečeme přibližně 25 minut.

batátové brownies z mandlové mouky

Tipy:

Pokud máte jiné oříšky radši než lískáče, tak je klidně můžete nahradit.

Množství těsta z tohoto receptu vychází na menší plech. Já jsem konkrétně pekla v plechu o rozměru 31×24 cm.

Plech před pečením vyložíme pečicím papírem. Jak na to, aby se papír přizpůsobil formě, se dozvíte v postupu zde.

bezlepkové brownies
brownies s lískovými oříšky a hořkou čokoládou

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář