nakládané olomoucké tvarůžky

Kdyby mi někdo při založení tohoto blogu řekl, že první „slaný“ příspěvek bude obsahovat tvarůžky, tak bych mu řekla, že to určitě NE! 🙂 No.. a je to tady. Ale je to hlavně díky tomu, že tímto příspěvkem uzavřeme trilogii jedlých dárečků. Musím se vám přiznat, že příprava tohoto dárečku byla pro mě celkem výzva. Tvarůžky jsem koupila, jak doma říkáme, celkem dost „jeté“ a to jejich specifické aroma mi teda dalo pěkně zabrat. Kvůli tomu jsem vlastně tvarůžkům nepřišla na chuť. Ale co bych pro své nejbližší neudělala, že?

Suroviny:

400 g olomouckých tvarůžků
2 stroužky česneku
4 feferonky
petržel
řepkový olej
čerstvě mletý pepř

suroviny na nakládané olomoucké tvarůžky

Postup:

Nejprve si připravíme zavařovací sklenice, které důkladně umyjeme. Použila jsem dvě, kdy každá měla objem 0,425 l. Připravíme si veškeré suroviny. Česnek nakrájíme na plátky a petržel nasekáme na menší kousky.  Feferonky umyjeme a nakrájíme na kolečka. Jakmile máme vše připravené, tak se můžeme pustit do plnění sklenic. 

Na dno sklenice nalijeme trochu řepkového oleje, a pak už jenom prokládáme tvarůžky jednotlivými surovinami. Jakmile máme sklenici naplněnou surovinami téměř po okraj, tak vše zalijeme řepkovým olejem. Na závěr přidáme trochu čerstvě mletého pepře.

Víčko na sklenicích pořádně utáhneme a necháme minimálně týden na chladném a suchém místě.

Tipy:

Vypadá moc hezky, pokud použijete feferonky v různých barvách. Nevím, jak v jiných měsících, ale v prosinci bylo celkem náročné feferonky vůbec sehnat. Nakonec se mi podařilo koupit balíček, ve kterém byly čtyři různé barvy, tak jsem měla obrovskou radost.

Petržele použijeme tak jednu polévkovou lžíci na jednu sklenici.

Veškeré suroviny (kromě tvarůžek) si rozdělíme od oka na dvě poloviny, ať máme v každé sklenici přibližně stejné množství surovin. 

Na jednu sklenici jsem použila dvě balení malých olomouckých tvarůžků.

Autor: Veru

Přidat komentář