První červnový víkend jsme měli doma tolik banánů, že si to ani nedovedete představit. Manžel pořádal běžecké setkání v rámci běžecké skupiny BoRunning Club, ale některé běžce odradilo „špatné“ počasí. I když víte jak praví severské příslovi: „neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení„. I přes to, že jsme dost banánů rozdali, tak nám jich pořád spoustu zbývalo, a tak mě napadlo je použít na krtkův dort, který jsme dlouho neměli, a který máme moc rádi.
Suroviny na těsto:
320 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
3 vrchovaté polévkové lžíce kakaa
90 g krupicového cukru
3 vejce (velikost M)
90 g moučkového cukru
200 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
200 ml polotučného mléka
Suroviny na krém:
250 g polotučného tvarohu (ne ten ve vaničce)
400 g zakysané smetany
250 ml smetany ke šlehání (33%)
100 g hořké čokolády nastrouhané najemno
Vanilkový puding připravený z 250 ml polotučného mléka a 1 a půl balíčku vanilkového pudingu.
6 – 7 banánů (záleží na velikosti plechu nebo pekáče)
Postup:
Nejprve si uvaříme puding klasickým způsobem a necháme vychladnout. Tip: Uvařený puding přikryjeme potravinovou fólii a necháme zcela vychladnout. Tím se nám nevytvoří škraloup.
Příprava těsta:
Nyní si připravíme těsto. Žloutky oddělíme od bílků. V jedné míse vyšleháme ruční metličkou žloutky spolu s moučkovým cukrem. Postupně zašleháváme olej a nakonec mléko. Hladkou mouku promícháme s práškem do pečiva a kakaem. Přidáme ke žloutkům a cukru. V další míse vyšleháme z bílků tuhý sníh, do kterého přidáme ke konci krupicový cukr a šleháme tak dlouho, dokud už nepůjdou slyšet krystalky cukru. Sníh opatrně zašleháme (opět ruční metličkou) do těsta.
Pečení:
Ve vyhřáté troubě na 160 °C pečeme přibližně 25 minut. Záleží i na tom, jak velký plech, popř. pekáč použijete. Já jsem pekla v plechu o rozměru 26×37 cm.
Příprava krému:
Ve větší míse vyšleháme ručním mixérem tvaroh a zakysané smetany. Po částech zašleháváme vychladlý puding a nastrouhanou čokoládu. V další míse vyšleháme smetanu a opatrně zašleháme do krému. Podle chuti krém dosladíme moučkovým cukrem. Použila jsem tak tři lžíce.
Sestavení:
U vychladlého těsta si nožem vyznačíme okraje a těsto rozdělíme na několik dílů viz foto. Pomocí lžíce začneme těsto vydlabávat, ale ne až na dno. Musí nám zůstat spodní část těsta. Těsto, které pomocí lžíce vydlabáváme, dáme do mísy a rozdrobíme.
Na dno upečeného těsta rozložíme podélně rozkrojené banány a na ně rozetřeme veškerý krém. Na závěr posypeme krém kousky těsta, které jsme si rozdrobili. Takto hotový krtkův dort necháme ztuhnout v lednici (nejlépe přes noc).
Dobrou chuť!
Přidat komentář