Tento dezert, moučník, řez či buchta.. Záleží na vás, jak jej budete nazývat, bude zaručeně vždy vláčný a to nejen díky vanilkovému pudingu ale také díky zakysané smetaně, kterou se potírá ihned po vytažení z trouby.
Suroviny:
na těsto:
250 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
5 vajec (velikost M)
1 dcl oleje (slunečnicový nebo řepkový)
1 dcl vlažné vody
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
1-2 lžíce kakaa
na krém:
2 vanilkové pudingy
1 l mléka
4 lžíce krupicového cukru
2 zakysané smetany
80 g hořké čokolády
Postup:
Polovinu (125 g) krupicového cukru a vanilkový cukr vyšleháme spolu se žloutky, olejem a vlažnou vodou. Přidáme prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr tuhý sníh z bílků, do kterého jsme ke konci šlehání přidali polovinu (125 g) krupicového cukru. Cukr šleháme s bílky tak dlouho, dokud již nejdou slyšet krystalky cukru.
1/3 těsta odlijeme do menší místy a zbývající těsto nalijeme na vymazaný a hladkou moukou vysypaný plech (použila jsem plech o velikosti 26×37 cm). Do 1/3 přidáme kakao, promícháme a nalijeme na těsto. Tím nám vznikne mramorové těsto.
Puding si připravíme klasickým způsobem a ještě teplý jej nalijeme na neupečené těsto.
Pečení:
V předem vyhřáté troubě na 180°C pečeme přibližně 40 minut.
Jakmile vytáhneme plech z trouby, tak ještě teplé upečené těsto pomažeme zakysanou smetanou a posypeme najemno nastrouhanou čokoládou.
Dobrou chuť!
Přidat komentář