banánové muffiny z kokosové mouky

I když muffin nepochází z Francie, tak je odvozen od francouzského slova moufflet, což v překladu znamená měkký chléb. Muffiny byly známé v anglických regionech a to především ve Walesu už v 10. století. To je ale dávno, viďte. Postupem času získaly na oblibě a staly se tak nedílnou součástí čajových dýchánků. 

Další zajímavost o muffinech pochází ze Spojených států. Tam mají dokonce tři státy, které mají své oficiální muffiny. Pro stát Minnesota jsou to muffiny s borůvkami, pro New York s jablky a pro Massachusetts kukuřičné muffiny.

A my se pustíme do banánových muffinů 🙂

Suroviny:

75 g kokosové mouky
1/2 čajové lžičky jedlé sody
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 vrchovatá čajová lžička skořice
1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
2 polévkové lžíce kokosu
4 středně velká vejce
3 zralé banány (cca 270 g po odstranění slupky)
160 g květového medu
3 polévkové lžíce kokosového oleje
1 čajová lžička vanilkového extraktu
140 g hořké čokolády

Množství těsta vyjde na 15 kousků.

banana muffins

Postup:

V míse smícháme všechny sypké suroviny a to kokosovou mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, koření a kokos. Banány rozmačkáme např. v hlubokém talíři pomocí vidličky a použijeme ty, co začínají mít takové ty hnědé fleky. V další míse smícháme rozmačkané banány spolu s celými vejci, medem, kokosovým olejem a vanilkovým extraktem. “Mokré” přísady smícháme s těmi “sypkými” a nakonec přimícháme hořkou čokoládu nasekanou nahrubo nebo najemno. Nelekejte se, těsto je nejdříve dost řídké, ale po chvilce míchání získá hustší konzistenci.

Pečení:

Připravíme si formičky na muffiny (použila jsem silikonové), které buď vyložíme papírovými košíčky nebo zlehka vystříkáme kokosovým olejem ve spreji a těstem naplníme do 2/3.

V předem vyhřáté troubě na 190 °C pečeme přibližně 20-25 minut. Hotové muffiny poznáme tak, že do nich zapíchneme např. párátko a to je po vytažení suché. Po vytažení z trouby necháme tak 10 minut vychladnout a poté vytáhneme z formiček.

banánové muffiny

Tipy:

Celé množství hořké čokolády z receptu můžete použít do těsta nebo si část nechat (cca 40 g) a posypat jí muffiny před vložením do trouby.

Pokud máte zcukernatělý med, tak si jej před použitím rozpusťte ve vodní lázni a nechte trochu vychladnout. 

To stejné platí pro kokosový olej. Pokud jej máte tuhý, tak jej rozpusťte v kastrůlku (tady není třeba vodní lázeň).

Muffiny můžete ještě před pečením ozdobit kolečkem banánu a teprve potom posypat nasekanou čokoládou.

banánové muffiny s kokosem

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář