mramorový korpus po upečení

Na konci března jsme s manželem oslavili 12 let, co to spolu táhneme za jeden provaz a dort k oslavě výročí tedy nesměl chybět. Tentokrát byl v plánu mramorový korpus v kombinaci s krémem z tvarohu a broskvemi. Tato kombinace korpusu a krému s ovocem je u nás doma druhá nejoblíbenější. Na prvním místě u nás stále vede tato kombinace, ale je třeba to střídat, že jo!? Ať se nějakého druhu nepřejíme. 

Suroviny na mramorový korpus:

4 vejce (velikost M)
120 g moučkového cukru
120 g krupicového cukru
špetka soli
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
2 lžíce kakaa

Suroviny na tvarohový krém:

1 vanilkový puding
300 ml polotučného nebo plnotučného mléka
3 vrchovaté lžíce krupicového cukru
250 g polotučného nebo plnotučného tvarohu (NE ten ve vaničce)
200 g másla pokojové teploty
moučkový cukr podle chuti

Ostatní:

210 g kompotovaných broskví

Množství surovin jak na korpus tak na krém odpovídá dortové formě o průměru 20 cm. Používám tuto libovolně nastavitelnou dortovou formu. 

Možná jste zvědaví, jaký dortík jsem nám k oslavě výročí vytvořila. Letos to byly Minnie s Mickey Mousem.

Mickedy a Minnie z modelovací hmoty

Postup:

Žloutky oddělíme od bílků. V jedné míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, postupně zašleháme olej, vroucí vodu a nakonec přidáme prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na vše používám šlehací metlu. V další míse vyšleháme bílky se špetkou soli v tuhý sníh a přidáme krupicový cukr. Bílky s cukrem šleháme tak dlouho, dokud už neuslyšíme krystalky cukru. Jakmile máme sníh hotový, tak jej přidáme k těstu a vše vyšleháme.

Přibližně 1/3 těsta přendáme do mísy, ve které jsme šlehali bílky, přidáme kakao a zašleháme. A jak docílit mramorového efektu? Doprostřed dortové formy dáme 1 lžíci tmavého těsta a na něj 2 lžíce světlého těsta. Takto střídavě pokračujeme až do doby, kdy nám nezůstane už vůbec žádné těsto. Jakmile máme hotovo, tak s těstem ve formě nijak nehýbeme.

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 150 °C pečeme přibližně hodinku (tak dlouho dokud není špejle po vytažení z korpusu suchá). Pár minut po vytažení z trouby necháme korpus odpočinout a poté vyndáme z formy.

Příprava krému:

Nejprve si uvaříme vanilkový puding ze 300 ml mléka a třech lžic krupicového cukru. Takto hotový puding ihned po uvaření přikryjeme potravinovou fólií a necháme zcela vychladnout. Díky fólii se nám nevytvoří škraloup.

Změklé máslo utřeme s cca 1 vrchovatou polévkovou lžící moučkového cukru. Ručním mixérem zašleháme puding a nakonec přidáme tvaroh.

Sestavení dortu:

Korpus rozkrojíme na čtyři pláty. Budeme tak mít tři vrstvy krému. Do skleničky si slijeme šťávu z kompotovaných broskví. První plát potřeme šťávou z broskví, rozetřeme krém, rozprostřeme na plátky nakrájené broskve (cca 3-4 mm široké) a přiložíme další plát. Tak pokračujeme s dalšími dvěma pláty. Jakmile máme dort sestavený, tak jej dáme chladit do lednice. 

Další postup záleží na tom, jestli budeme dort potahovat marcipánem nebo ne. Pokud marcipánem potahovat nebudeme, tak můžeme dort obmazat tvarohovým krémem a máme hotovo. Pokud se rozhodneme potahovat dort marcipánem, tak je potřeba, jej po vychlazení v lednici (cca 2 hodinky) obmazat, protože by se nám jinak marcipán roztekl. 

Na obmazání dortu si v misce připravíme 50 g změklého másla, 2 lžičky moučkového cukru a 3 lžičky kakaa. Všechny suroviny na pár vteřin, cca 5, ohřejeme v mikrovlnce. Máslo nám hezky změkne, ale nesmí být úplně rozpuštěné. Změklé máslo promícháme s cukrem, kakaem a vznikne nám směs, kterou obmažeme celý dort. Dáme tak na hodinku až dvě vychladit do lednice a můžeme potahovat marcipánem.

Možná si říkáte, jak vypadá dort na řezu? Pro představu přikládám fotku.

průřez mramorovým korpusem

Tipy:

Místo kompotovaných broskví můžeme použít kompotované mandarinky.

Při tvoření mramorového těsta je super, když vám pomůže někdo další. Nemusíte tak neustále pokládat misky se světlým a tmavým krémem a jde to tím pádem rychleji.

Další tipy najdete na konci tohoto příspěvku.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář