Trošku jsem pátrala po historii cupcakes a celkem mě překvapilo, že první zmínka pochází už z r. 1796 a to v kuchařce od Amelie Simmons. Šlo o recept na podobný dezert, ale pojem cupcake zde ještě nezazněl. To se uskutečnilo o několik desítek let později v knize receptů od Elizy Leslie v r. 1828, ve které byl recept na historicky první dezert, který nesl už nám dobře známý název cupcake 🙂
Cupcake můžeme přeložit jako hrníčkový/šálkový dort. Svůj název získal podle toho, že se pekl v keramických či plechových šálcích a taky proto, že se k odměřování množství ingrediencí používaly hrnky.
Tento typ dezertu je v poslední době velmi oblíbený u různých slavnostních příležitostí. Podle receptu v tomto příspěvku si můžete upéct tyto malé dortíky, kde o čokoládu není nouze.
Suroviny na těsto:
2 celá vejce
140 g moučkového cukru
130 ml oleje
170 g zakysané smetany
220 g polohrubé mouky
1 PDP
2 PL kakaa
100 g hořké čokolády nebo čokoládových pecek
Suroviny na krém:
250 g mascarpone
4 polévkové lžíce nutelly
100 g hořké čokolády
Na dozdobení:
křupavé kuličky v čokoládě
Postup:
Vejce vyšleháme s cukrem, přidáme olej a znova promícháme, poté zakysanou smetanu. Jakmile máme všechny suroviny hezky spojené, tak opatrně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec přidáme na kousky (klidně větší) nasekanou čokoládu nebo čokoládové pecky.
Pečení:
Ve vyhřáté troubě pečeme cca 30 min na 175 °C. Dokud není špejle suchá. Tentokrát jsem těsto pekla v silikonových formičkách, které jsem nevymazávala a ani nedávala papírové košíčky. Po vytažení z trouby jsem nechala těsto úplně vychladnout a poté opatrně z formiček vytáhla. Z této dávky těsta mi vyšlo celkem 18 kousků.
S pomocí děrovače na cupcakes nebo muffiny jsem uprostřed upečeného cupcake vytvořila otvor, ten naplnila nutellou a přikryla zpět korpusem, který mi zůstal po vytvoření otvoru.
Nyní si připravíme krém. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mascarpone vyšleháme spolu s nutellou. Vlažnou čokoládu vmícháme nakonec. Vznikne nám krásně hladký krém. Naplníme cukrářský sáček a můžeme se pustit do zdobení cupcakes.
Tipy:
Rozpuštěnou čokoládu je potřeba do krému přilít ještě opravdu vlažnou. Pokud byste přidali úplně vychlazenou, tak se vám v krému vytvoří kousky čokolády, které neprojdou přes zdobicí špičku.
K ozdobení cupcakes můžete kromě křupavých kuliček použít např. čokoládové hoblinky nebo čokoládové filigránky, pokud chcete, aby vše bylo čokoládové 🙂 ale také ozdoby z marcipánu apod.
Dobrou chuť!
Ahoj Veru, díky za tip, cupcaky mám v plánu na oslavu,tak určitě vyzkouším tvůj recept. Vypadají lááákavě 😉
Ahoj Veru, není vůbec za co 🙂 Jsem moc ráda, že je vyzkoušíš. Pak dej určitě vědět, jak se ti povedly 🙂