borůvkové řezy s tvarohem

Lesní borůvky mají v kuchyni velké možnosti využití. Ať už si z nich vyrobíte domácí borůvkový džem, borůvkový sirup, upečete kynutý borůvkový koláč nebo zamrazíte a použijete v zimě např. při přípravě tohoto lahodného pečeného čaje.

Borůvková sezóna je v plném proudu, a pokud rádi sbíráte malé modrofialové kuličky, tak určitě vyzkoušejte tyto borůvkové řezy s tvarohem a drobenkou. 

Suroviny na těsto:

350 g polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
80 g krupicového cukru
250 g bílého jogurtu
2 vejce velikosti M

Suroviny na náplň:

500 g polotučného tvarohu (ne ten ve vaničce)
3 vejce velikosti M
100 g krupicového cukru
špetka soli

lesní borůvky (použila jsem mražené, 400 g)

Drobenka:

160 g polohrubé mouky
80 g másla
80 g krupicového cukru

řezy s lesními a kanadskými borůvkami

Postup:

Nejprve si připravíme drobenku. Změklé máslo nakrájené na kousky spolu s cukrem a moukou zpracujeme v míse tak, aby se nám vytvořila lehce drobivá hmota.

Poté si připravíme tvarohovou náplň. Žloutky oddělíme od bílků. Tvaroh smícháme se žloutky. Z bílků spolu se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh, do kterého tak natřikrát zašleháme cukr. Přidáme první část cukru, šleháme a až téměř neuslyšíme krystalky cukru, přidáme další. Sníh s cukrem vmícháme opatrně po částech do tvarohového základu, nejlépe metlou.

Nyní je na řadě těsto. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva a cukrem. K této směsi přidáme bílý jogurt smíchaný např. vidličkou s vejci. Ručním mixérem vše smícháme dohromady.

Těsto nalijeme na plech (použila jsem rozměr 36×26 cm) vyložený pečicím papírem. Opatrně rozetřeme tvarohovou náplň, posypeme borůvkami a na závěr posypeme drobenkou.

borůvkové řezy z mražených borůvek

Pečení:

V předem vyhřáté troubě (dolní i spodní ohřev) pečeme na 180 °C přibližně 50 min. V případě použití čerstvých (nemražených) borůvek bude doba pečení o něco kratší.

mražené lesní borůvky

Tip:

Borůvkové řezy můžete na závěr ozdobit kanadskými borůvkami, které právě také rostou a posypat moučkovým cukrem. Řezům to přidá nejen na vzhledu ale také na chuti.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář