čokoládový nugát

Věděli jste, že čokoládový nugát je v Evropě typický spíše např. pro Německo, Rakousko, Skandinávské země a naopak bílý nugát je typický pro jižní Evropu, Itálii, Řecko apod.? Když se řekne bílý nugát, tak se mi hned vybaví obrovské množství nugátu vyskládaného do úhledných hromádek na vánočních trzích ve Veroně.

Nugát je často používanou ingrediencí při výrobě různých čokoládových pralinek. Jak už název příspěvku napovídá, my si připravíme čokoládový nugát a ohledně jeho dalšího využití se dozvíte hned v následujícím příspěvku (tedy příští pondělí). Prozradím akorát tolik, že půjde o dezert typický pro Rakousko. Tak možná někteří z vás už tuší.

Suroviny:

70 g lískových oříšků (včetně slupky)
50 g mandlí (včetně slupky)
90 g krystalového cukru
100 g mléčné čokolády

suroviny na přípravu čokoládového nugátu

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 °C, abychom mohli začít s pražením oříšků, které zabere 10 minut. Plech si vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozprostřeme oříšky včetně slupky. Jakmile dáme oříšky do trouby, tak začneme s přípravou karamelu. Nachystáme si pánev, na kterou doprostřed rozprostřeme polovinu krystalového cukru (tedy 45 g) a na středně velkém plameni necháme cukr zkaramelizovat.

Jakmile se začne tvořit karamel, tak ještě nerozpuštěný cukr sem tam promícháme s karamelem. Jakmile máme zkaramelizovanou první polovinu cukru (karamel by měl mít spíše oranžovou barvu, ne hnědou), tak na něj nasypeme druhou polovinu cukru a opět sem tam promícháme, až máme hotový karamel.

Do karamelu přidáme ještě teplé opražené oříšky a promícháme tak, aby byly celé obalené karamelem. Jakmile máme hotovo, tak je z pánve přendáme na pečicí papír, rozprostřeme a necháme tak 10 minut vychladnout.

opražené oříšky s karamelem

Oříšky s karamelem pomocí nože nasekáme na malé kousky a vložíme do mixéru. Potřebujeme, aby nám vznikla hladká pomazánka. To zabere přibližně 10 minut. Dělala jsem pauzy tak po cca 3 minutách, aby si mixér trochu odpočinul. Přeci jen dostával trochu zabrat.

Jakmile to už vypadá, že máme hladkou krémovou pomazánku, tak si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a ještě tekutou čokoládu přidáme k pomazánce a mixujeme. Hotový nugát přelijeme do misky, necháme vychladnout, poté přikryjeme potravinovou fólií a necháme přes noc ztuhnout v lednici.

čokoládový nugát

Tipy:

U oříšků je důležité dodržet množství (120 g), ale klidně můžete použít 60 g lískáčů a 60 g mandlí anebo pouze lískáče. My jsme doma zrovna měli více lískáčů, tak proto ten poměr vypsaný v surovinách.

Z množství surovin v tomto receptu vyrobíte 310 g nugátu.

Autor: Veru

Přidat komentář