Koláčky jsou taková česká klasika, že se s nimi setkáváme poměrně často. A to jak u slavnostnějších příležitostí (např. na svatbě), tak v každodenním životě ve formě svačinky, kterou si koupíme ve své oblíbené pekárně. Koláčů existuje spousta druhů. V tomto příspěvku vám prozradím náš rodinný recept ♥ Určitě znáte staré české přísloví „bez práce nejsou koláče„. Pojďme si vyzkoušet, co je na tom pravdy 🙂
Suroviny na těsto:
0,5 kg hladké mouky
100 g moučkového cukru + 1 lžička krupicového cukru
2 vejce
250 ml polotučného mléka
špetka soli
100 ml slunečnicového oleje
1 kostka droždí
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do mléka přidáme lžičku hladké mouky, lžičku krupicového cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Připravený kvásek poznáme tak, že se na povrchu vytvoří takové „polštářky“. Než nám vzejde kvásek, tak si ve větší míse připravíme všechny ostatní suroviny na těsto, a to mouku, moučkový cukr, vejce, mléko, špetku soli a slunečnicový olej.
Jakmile máme kvásek hotový, tak jej přidáme k ostatním surovinám a pomocí vařečky vypracujeme těsto. To zabere 10 – 15 min. Těsto se musí hezky odlepovat od mísy a být hladké. Těsto poprášíme zlehka hladkou moukou, přikryjeme utěrkou. Pod dekou necháme kynout tak dlouho, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Kynutí těsta trvá 1 – 1,5 hod. Během kynutí těsta si připravíme drobenku a náplně do koláčků. Množství drobenky a tvarohové + ořechové náplně vystačí na dávku těsta v tomto receptu.
Drobenka:
75 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
60 g másla pokojové teploty
Všechny suroviny zpracujeme v míse tak, aby se nám vytvořila lehce drobivá hmota.
Tvarohová náplň:
2 polotučné tvarohy
2 žloutky
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu
cukr moučka podle chuti
V míse promícháme tvarohy spolu se žloutky. Přidáme vanilkový cukr, citrónovou kůru a nakonec moučkový cukr podle chuti.
Ořechová náplň:
100 g vlašských ořechů (pořídíte např. tady)
100 ml polotučného mléka
40 g moučkového cukru
10 piškotů
V kastrůlku ohřejeme mléko. Přidáme do něj namleté vlašské ořechy a promícháme. Jakmile máme hustší kaši, tak přidáme moučkový cukr a opět zamícháme. Nakonec vmícháme namleté piškoty na zahuštění a opět mícháme až máme náplň dostatečně hustou. Necháme vychladnout. Chladnutím ještě o něco zhoustne.
Postup:
Ještě předtím, než se pustíme do samotného pečení koláčků, tak si vyložíme plechy pečicím papírem. Připravíme 2 – 3 žloutky na potírání koláčků, dřevěný vál + hladkou mouku na podsypávání, aby se nám těsto nelepilo k válu a předehřejeme troubu na 170 °C.
Tak a teď už se dostáváme ke tvoření koláčků. Z vykynutého těsta si odebereme kousek a to podle toho, jak velký koláček chceme mít (1). Z těsta pomocí dlaní vytvarujeme placku a položíme na moukou posypaný vál (mouky použijeme opravdu jenom trochu a dle potřeby přidáváme). Pomocí prstů těsto ještě o něco ztenčíme (2). Naneseme náplň (3). Protilehlé strany těsta uzavřeme k sobě pomocí prstů (4). Poté nám vzniknou takové čtyři rohy. Každý roh těsta tedy uzavřeme ke středu koláčku tak, aby nám nešla vidět náplň (5). Koláček převrátíme, ať schováme uzavřený střed a podle potřeby dotvarujeme (6).
S těstem se velice dobře pracuje a není potřeba se bát, že by se nějak trhalo.
Koláčky nedáváme na plech těsně vedle sebe, protože se ještě během pečení zvětší 🙂 Jakmile máme plech zaplněný, potřeme koláčky žloutkem a posypeme drobenkou.
Množství těsta mi většinou vyjde tak na 35 koláčků.
Pečení:
Koláčky pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C cca 30 min dozlatova.
Tipy:
Do žloutků, kterými potíráte koláčky před pečením, můžete přidat trochu mléka nebo smetany ke šlehání. Snadněji se pak potírají.
Koláčky ihned po upečení můžete pokapat rozpuštěným máslem, ke kterému přidáte trochu rumu. Jsou potom ještě vláčnější.
Pokud budete péct koláčky s ořechovou náplni, tak jej nahoře můžete ozdobit větším kousek vlašského ořechu.
Dobrou chuť!
Přidat komentář