hrušková bábovka s karamelovou polevou

I přes to, že existuje obrovské množství různých forem na bábovku, tak ji každý z nás pozná už na první pohled. Je pro ni totiž typický otvor uprostřed. Bábovka je ve střední Evropě velmi oblíbená. Té naší české se podobá např. italské Panettone nebo francouzská Baba au rhum.

Bábovky jsou úžasné v tom, že můžete recept přizpůsobit ročnímu období. V létě to jsou lehké osvěžující recepty. Na podzim nesmí chybět skořice, která nádherně provoní celý byt. S pomocí tohoto receptu se můžete pustit do hruškové bábovky s karamelovou polevou, je to skvělá kombinace 🙂

Suroviny na těsto:

225 g másla pokojové teploty
180 g třtinového cukru
4 vejce
7 lžic plnotučného mléka
2-3 lžíce rumu
300 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
2 vrchovaté lžičky skořice
špetka soli
150 g vlašských ořechů
2 hrušky

Suroviny na polevu:

100 g třtinového cukru
25 g másla
100 ml 33% smetany ke šlehání
50 g vlašských ořechů

hrušková bábovka s karamelovou polevou

Postup:

Nejprve si bábovkovou formu (použila jsem formu o průměru 22 cm) vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou, ať ji máme připravenou na těsto. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé směsi, do které následně přidáme vejce, mléko, rum a vše promícháme. Vmícháme prosátou hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou, práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli. Nakonec přidáme nasekané ořechy. Záleží, jestli máte v těstě raději větší nebo menší kousky ořechů a nadrobno nakrájené hrušky (oloupané a  zbavené jádřinců).

Těsto přendáme do bábovkové formy (je celkem husté, tak se toho nelekejte) a uhladíme vršek.

hrušková bábovka s karamelovou polevou

Pečení:

V předem vyhřáté troubě na 160 °C pečeme 50–60 minut (dokud není špejle po zapíchnutí do těsta suchá). Po vytažení z trouby necháme bábovku ve formě ještě přibližně 10 minut vychladnout a poté vyklopíme.

Karamelová poleva:

Jakmile máme bábovku zcela vychlazenou, připravíme si karamelovou polevu. V menším kastrůlku, na mírném plameni a za stálého míchání zahříváme cukr, máslo a smetanu, dokud nám nevznikne hladká karamelová poleva. Než se nám rozpustí cukr a vznikne poleva, zabere to minimálně 5 minut. K hotové polevě přidáme nahrubo nasekané ořechy. 

Karamelovou polevu za občasného míchání necháme vychladnout, ale ne úplně, pak už by po bábovce hezky nestékala. Měla by být spíše taková vlažná. Pokud si nejste jistí, tak můžete vyzkoušet malé množství na bábovce. Pokud vám bude poleva až moc stékat, tak ji ještě nechejte nějakou dobu chladnout a nezapomeňte občas promíchat 🙂

rozkrojená hrušková bábovka
rozkrojená hrušková bábovka

Tipy:

Pokud máte více oblíbená jablka, tak je můžete použít místo hrušek.

Jestli máte ve sladkém pečivu rádi rozinky, tak je v tomto receptu můžete použít a ještě předtím je namočte v rumu.

Mise Hygge

Na podzimu jsem si moc oblíbila hygge. Takové ty chvilky, kdy si připravíte váš oblíbený čaj, zapálíte svíčku, zachumláte do deky a čtete si knížku, mám prostě nejradši 🙂 Co ještě může být více hygge než kniha přímo s touto tématikou? Ráda bych vám jednu takovou doporučila. Jmenuje se Mise Hygge a odehrává se v Dánsku, v malé vesničce, která je vyhlášena jako místo, kde žijí ti nejšťastnější lidé na světě. Co s válečnou reportérkou, která má přijít na kloub tomu, proč jsou právě zde lidé tak šťastní, provede dánské hygge, se dozvíte právě v tomto příběhu.

hrušková bábovka a kniha Mise hygge
hrušková bábovka a hygge pohoda

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář