Kdo by je neznal! Ano, jsou to ovocné košíčky. Další česká klasika, kterou najdete v tradičních českých cukrárnách. Za mě je tento dezert v letním období ideální, protože ovoce skvěle osvěží 🙂
Suroviny na těsto:
210 g hladké mouky
140 g másla pokojové teploty
70 g moučkového cukru
1 žloutek
citrónová kůra z 1 citrónu
1 vanilkový cukr
Suroviny na krém:
380 ml plnotučného mléka
1 vanilkový puding
2 lžíce krupicového cukru
110 g másla
50 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
+ ovoce na ozdobu
Postup:
Prosátou hladkou mouku smícháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, změklým máslem, žloutkem, citrónovou kůrou a pomocí rukou vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň na 12 hodin.
Těsto si před plněním formiček vytáhneme z lednice cca 20 minut předem, aby nebylo tak tuhé a lépe se nám s ním pracovalo. Z těsta vytvarujeme kuličku, kterou rovnoměrně vyplníme formičku. Množství těsta záleží na velikosti formiček, které budeme plnit. Není ale vůbec problém těsto kdykoliv přidat nebo ubrat. Naplněné formičky ukládáme na plech.
Pečení:
Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 °C cca 17 min, dozlatova.
Po vytažení z trouby necháme košíčky ještě na pár minut ve formičkách. Po vyklopení z formiček, které jde opravdu snadno, necháme košíčky zcela vychladnout.
Během toho, co nám košíčky chladnou, tak dokončíme krém. Vychladlý puding, do kterého jsme při vaření přidali 2 lžíce krupicového cukru, vyšleháme dohladka. Přidáme k němu změklé máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt a vyšleháme hladký krém, který dáme ztuhnout tak na 1 -2 hodinky do lednice.
Zdobicí sáček naplníme krémem a můžeme začít plnit košíčky jeden po druhém. Použila jsem jak hladkou tak ozdobnou trysku. Košíčky dozdobíme ovocem, které máme rádi 🙂 Nikdy jsem nějak nesledovala, kdy je v obchodech k dostání kiwi. Bohužel v srpnu se mi jej nepodařilo sehnat. Na košíčkách totiž vypadá moc hezky, tak tentokrát bohužel bez..
Množství těsta a krému v receptu mi vyšlo na 25 košíčků o průměru 5,5 cm a 10 košíčků o průměru 6,7 cm.
Tipy:
Jakmile máte puding uvařený, tak jej doporučuji, ještě horký, přikrýt potravinářskou fólií. Nevytvoří se vám tak vůbec žádný škraloup. Puding si připravuji večer a nechám jej pod fólií vychladit do dalšího dne. Puding tedy do lednice vůbec nedávám a další den ráno jej vyšlehám spolu s změklým máslem a dalšími surovinami.
Jakmile máte košíčky nazdobené ovocem, tak můžete ovoce potřít čirým dortovým želé, aby neokoralo. U nás košíčky mizí celkem bleskovou rychlostí, tak želé nepoužívám 🙂
Dobrou chuť!
Verco máš to moc krasne moc se mi libi cele tvoření
Kájo, moc děkuji! Jsem ráda, že se ti líbí 🙂