Máte chuť na něco sladkého s chutí levandule? Co takhle kombinace levandule s citrónem, to je teprve mňamka ♥ Levanduli zbožňuji a vyzkoušela bych z ní nejraději úplně všechno. Po levandulových makronkách (recept najdete tady) přišly tentokrát na řadu cupcakes 😊 A kdy jindy si je upéct, než v období levandulové sezóny, která stále ještě trvá.
Suroviny na těsto:
120 g másla pokojové teploty
150 g krupicového cukru
130 g zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
citrónová kůra ze dvou citrónů
2 větší vejce
210 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
60 g plnotučného mléka
1 lžíce vody
3 lžíce citrónové šťávy
Suroviny na krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání (33%)
5 lžic moučkového cukru
3 lžíce levandulové pasty
Postup:
Máslo šleháme spolu s cukrem tak dlouho, dokud se obě suroviny hezky nespojí. Přidáme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, citrónovou kůru a opět šleháme. Jakmile máme všechny suroviny pěkně vyšlehané, tak přidáme nejprve jedno vejce, a když je zašleháno, tak přidáme druhé a opět šleháme. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny (mouka, prášek do pečiva + sůl). V hrníčku smícháme mléko spolu s vodou a šťávou z citrónů. Do těsta přidáme polovinu prosáté sypké směsi a opět šleháme. Jakmile máme hotovo, tak přidáme směs z mléka a překvapivě zase šleháme 🙂 Nakonec přidáme druhou polovinu sypké směsi a opět zašleháme. Teď už to bylo opravdu naposledy, slibuji! Sice se v tomto postupu každou chvilku musí suroviny šlehat, ale věřte mi, že to stojí za to. Vznikne vám krásně hladké těsto ♥ Tato dávka těsta vyjde tak na 15 cupcakes.
Pečení:
Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 °C cca 20 min (dokud není špejle suchá). Ještě před pečením si formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do 2/3 naplníme těstem. Po vytažení z trouby necháme tak dvě minutky vychladnout a vyndáme z formy.
Příprava krému:
Během chladnutí cupcakes si připravíme krém. V míse vyšleháme všechny suroviny, mascarpone a šlehačka musí být vychlazené z lednice. Pokud by vám krém připadal málo sladký popř. málo levandulový, tak můžete obě suroviny přidat podle chuti 🙂 Zdobicí sáček naplníme krémem a cupcakes nazdobíme.
Tipy:
Do krému lze přidat také čerstvé borůvky, které vám přírodně obarví krém ještě více do fialové barvy.
Na dozdobení můžete použít celé snítky levandule lékařské nebo pouze květy.
Dobrou chuť!
Přidat komentář