levandulové cupcakes s citronem

Máte chuť na něco sladkého s chutí levandule? Co takhle kombinace levandule s citrónem, to je teprve mňamka Levanduli zbožňuji a vyzkoušela bych z ní nejraději úplně všechno. Po levandulových makronkách (recept najdete tady) přišly tentokrát na řadu cupcakes 😊 A kdy jindy si je upéct, než v období levandulové sezóny, která stále ještě trvá.

Suroviny na těsto:

120 g másla pokojové teploty
150 g krupicového cukru
130 g zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
citrónová kůra ze dvou citrónů
2 větší vejce
210 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
60 g plnotučného mléka
1 lžíce vody
3 lžíce citrónové šťávy

Suroviny na krém:

250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání (33%)
5 lžic moučkového cukru
3 lžíce levandulové pasty

levandulové cupcakes se snítky levandule

Postup:

Máslo šleháme spolu s cukrem tak dlouho, dokud se obě suroviny hezky nespojí. Přidáme zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, citrónovou kůru a opět šleháme. Jakmile máme všechny suroviny pěkně vyšlehané, tak přidáme nejprve jedno vejce, a když je zašleháno, tak přidáme druhé a opět šleháme. V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny (mouka, prášek do pečiva + sůl). V hrníčku smícháme mléko spolu s vodou a šťávou z citrónů. Do těsta přidáme polovinu prosáté sypké směsi a opět šleháme. Jakmile máme hotovo, tak přidáme směs z mléka a překvapivě zase šleháme 🙂 Nakonec přidáme druhou polovinu sypké směsi a opět zašleháme. Teď už to bylo opravdu naposledy, slibuji! Sice se v tomto postupu každou chvilku musí suroviny šlehat, ale věřte mi, že to stojí za to. Vznikne vám krásně hladké těsto ♥ Tato dávka těsta vyjde tak na 15 cupcakes.

Pečení:

Ve vyhřáté troubě pečeme na 180 °C cca 20 min (dokud není špejle suchá). Ještě před pečením si formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do 2/3 naplníme těstem. Po vytažení z trouby necháme tak dvě minutky vychladnout a vyndáme z formy. 

levandulový cupcake s citronem a levandulí

Příprava krému:

Během chladnutí cupcakes si připravíme krém. V míse vyšleháme všechny suroviny, mascarpone a šlehačka musí být vychlazené z lednice. Pokud by vám krém připadal málo sladký popř. málo levandulový, tak můžete obě suroviny přidat podle chuti 🙂 Zdobicí sáček naplníme krémem a cupcakes nazdobíme.

levandulové cupcakes na dřevěném tácku

Tipy:

Do krému lze přidat také čerstvé borůvky, které vám přírodně obarví krém ještě více do fialové barvy.

Na dozdobení můžete použít celé snítky levandule lékařské nebo pouze květy.

levandulové cupcakes a fialové srdíčka

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář