strouhaný tvarohový koláč

Tento tvarohový koláč je v naší rodině oblíbený už spoustu let. Od dětství jej mám spojený hlavně s letní dovolenou, kdy jej mamka vždy pekla na cestu s sebou. Ne, že by jej během roku nepekla, ale na tu letní dovču to byla vždy taková tradice 🙂 Pokud někam vyrážíte a taky byste si tento tvarohový koláč rádi upekli s sebou nebo vás tento recept láká třeba jako nedělní moučník, určitě stojí za vyzkoušení 🙂

Suroviny na těsto:

400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 g másla
150 g krupicového cukru
3 lžíce kakaa
1 žloutek
2-3 lžíce mléka

Suroviny na náplň:

200 g krupicového cukru
50 g másla
3 žloutky
750 g polotučného tvarohu (NE ten ve vaničce)
300 ml polotučného mléka
3 lžíce škrobové moučky Solamyl
4 bílky

strouhaný tvarohový koláč na keramickém tácu

Příprava těsta:

Mouku spolu s práškem do pečiva prosejeme přes sítko. Přidáme změklé máslo, cukr, prosáté kakao, žloutek, 2-3 lžíce mléka. Pomocí rukou vypracujeme vláčné tužší těsto. Z těsta si vytvoříme tři kuličky, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ztuhnout v lednici, aby se nám dobře strouhaly. Těsto si většinou vytvořím odpoledne a nechám jej v lednici až do druhého dne. Pokud spěcháte, lze jej nechat ztuhnout v mrazáku.

Příprava tvarohové náplně:

Bílky vyšleháme se špetkou soli a jakmile mám tuhý sníh, tak ještě zašleháme 2-3 lžícemi krupicového cukru. V další míse utřeme změklé máslo spolu se zbývajícím cukrem a žloutky. Promícháme s tvarohem a zředíme mlékem, ve kterém máme rozmíchanou škrobovou moučku. Nakonec náplň zlehčíme sněhem z bílků.

Postup:

První polovinu těsta ihned po vytažení z lednice (popř. mrazáku) nastrouháme na nejhrubším struhadle na vymazaný a hladkou moukou vysypaný plech (použila jsem plech o velikosti 26×37 cm). Těsto rovnoměrně rozprostřeme na plechu pomocí vidličky. Pokryjeme tvarohovou náplní a nastrouháme druhou polovinu těsta, kterou opět rovnoměrně rozprostřeme.

Pečení:

Ve vyhřáté troubě na 150 °C pečeme cca 60 min.

strouhaný tvarohový koláč
strouhaný tvarohový koláč a nevěstin závoj

Tip:

Jakmile koláč vychladne, můžete jej pocukrovat vanilkovým cukrem.

Dobrou chuť!

Autor: Veru

Přidat komentář