Po delší době mám pro vás recept z jiné než pšeničné mouky a to z mouky špaldové. Tato mouka obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Ve složení najdeme např. hořčík, sodík, fosfor a další. Naštěstí je vhodná také ve sladkých receptech, což se pro tyto muffiny skvělé hodí. Banány a datlový sirup není v tomto receptu nutný, ale doporučuji všemi deseti 🙂
Suroviny:
250 g špaldové celozrnné mouky
180 g třtinového cukru
170 g hořké čokolády
60 g kakaa
1 lžička sody na pečení
1 lžička vanilkového extraktu
2 vejce velikosti M
280 g bílého jogurtu
120 ml polotučného mléka
120 ml řepkového oleje
2 banány
datlový sirup
Postup:
V jedné míse smícháme veškeré suché suroviny – mouku, kakao a jedlou sodu. V další míse vyšleháme cukr spolu s vanilkovým extraktem, vejci, jogurtem, mlékem a olejem. K vyšlehané směsi přidáme sypké suroviny a promícháme. Čokoládu nasekáme nahrubo a přibližně 3/4 přimícháme do těsta.
Připravíme si košíčky na muffiny. V případě použití silikonových košíčků, můžeme rovnou plnit těstem. Košíčky plníme těstem tak do 2/3. (Banány nakrájíme na kolečka a položíme na těsto.) Na závěr posypeme zbývající čokoládou.
Pečení:
V předem vyhřáté troubě na 200 °C pečeme přibližně 25 minut. Dokud není špejle nebo párátko po zapíchnutí do těsto suché.
Muffiny doporučuji před podáváním polít datlovým sirupem. K těmto špaldovým muffinům se hodí skvěle.
Dobrou chuť!
Nejen že skvěle chutnají ale jsou na pohled krásně upečené. Moc hezky nafoceno 😘
Mockrát děkuji! Jsem ráda, že chutnají 🙂