Několik let zpátky jsem z odpalovaného těsta znala pouze věnečky a větrníky, které najdeme v každé klasické české cukrárně. Možná by se i dalo říct, že právě tyto dva zákusky patří mezi retro dezerty. To ale nic nemění na tom, že si na nich spousta z nás stále moc ráda pochutná. Odpalované těsto se používá např. při přípravě francouzských křehkých plněných kuliček zvaných profiteroles nebo dalšího francouzského dezertu a to eclairs. Jak už ale název napovídá, my si upečeme věnečky a to s vanilkovým krémem.
Suroviny na těsto:
250 g vody
špetka soli
70 g másla
110 g hladké mouky
3 vejce (velikost M)
Suroviny na krém:
375 ml mléka (polotučné nebo plnotučné)
60 g vanilkového pudingu (1,5 balíčku)
100 g moučkového cukru
80 g másla
moučkový cukr na posypání
Postup:
V kastrůlku ohřejeme vodu, přidáme špetku soli a máslo, které ve vodě rozpustíme. Tuto směs přivedeme k varu a za stálého míchání přidáme mouku. Mícháme (nebo možná spíše válíme) tak dlouho, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nám nebude lepit jak na vařečku tak na stěny kastrůlku. Na mírném ohni nám to zabere maximálně 4 minutky. Jakmile máme hotovo, tak kastrůlek odstavíme z plotny a necháme vychladnout (to zabere cca 15 min). Těsto přendáme do mísy a postupně do něj zašleháváme jedno vejce po druhém.
Připravené těsto přendáme do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvarujeme věnečky. Nejprve jednu „řadu“ (jeden kruh) a hned na to další řadu. Mezi těmito „řadami“ neděláme žádnou pauzu ve stříkání těsta. Na těsto jsem použila zdobicí trysku č. 6 z této sady.
Pečení:
V předem vyhřáté troubě na 180 °C pečeme hezky dozlatova a to přibližně 30 minut. Věnečky jsou nejprve takové orosené a ještě tedy nejsou hotové. Troubu zatím neotvíráme. Až jsou opravdu dozlatova, tak zkontrolujeme, zda je už vytáhnout z trouby.
Upečené věnečky necháme na mřížce zcela vychladnout a po vychlazení rozkrojíme.
Příprava krému:
Nejprve si uvaříme puding, do kterého ale místo krupicového cukru (tak jak to známe z postupu vzadu na obalu) přidáme moučkový cukr. A necháme zcela vychladnout. Následně do pudingu zašleháme změklé máslo. Takto hotový krém opět přendáme do zdobicího sáčku a věnečky naplníme. Na krém jsem použila zdobicí trysku č. 5 z této sady. Na každý věneček naneseme dvě řady krému a přiklopíme „vrchní“ věneček.
Tipy:
Hotový puding ihned po uvaření přikryjeme potravinovou fólií a necháme zcela vychladnout. Díky fólii se nám nevytvoří škraloup.
Hotové věnečky můžete buď pocukrovat moučkovým cukrem nebo si připravit citronovou polevu. Postup najdete ke konci tohoto receptu.
Dobrou chuť!
Přidat komentář