Doufám, že tímto receptem udělám radost nejen milovníkům banánů, ale také těm z vás, kdo máte alergii na lepek, protože tento recept je bezlepkový 🙂 Pokud se vám někdy stane, tak jako nám, že vám banány začnou rychle hnědnout, tak je tento recept ideální způsob, jak je rychle spotřebovat. V poslední době jsme si chlebíček dost oblíbili a bereme si jej s sebou na cesty.
Suroviny:
150 g pohankové mouky (používám tuto)
50 g mandlové mouky (používám tuto)
30 g kakaa
3 lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
80 g třtinového cukru
3 vejce
5 větších zralých banánů (po odstranění slupky cca 500 g)
200 g másla
100 g hořké čokolády
Postup:
Nejprve si v kastrůlku na mírném plameni rozpustíme máslo. Ve větší míse vyšleháme cukr s vejci, poté přidáme rozpuštěné máslo, rozmačkané banány a vše promícháme. Banány rozmačkávám v hlubokém talíři pomocí vidličky a používám ty, co začínají mít takové ty hnědé fleky, jak můžete vidět na fotkách. V další míse smícháme všechny sypké suroviny, které postupně vmícháme do směsi z banánů. Úplně nakonec přidáme nahrubo nasekanou čokoládu.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Pokud používám do forem pečicí papír, tak si ustřihnu potřebný rozměr, který pomačkám a dám na chvilku pod tekoucí vodu. Přebytečnou vodu vymačkám a opatrně papír rozložím, aby se neroztrhl. Pečící papír se poté hezky přizpůsobí formě 🙂
Pečení:
Ve vyhřáté troubě na 160 °C pečeme přibližně 1 hodinu. Chlebíček se peče opravdu dlouho. Že je hotový poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli a ta je po vytažení suchá.
Tipy:
Do těsta můžete přidat nahrubo nasekané oříšky (např. pekanové nebo vlašské).
Těsto lze také připravit pouze z pohankové mouky. V takovém případě bude celých 200 g mouky tvořit jenom ta pohanková.
Na závěr, než dáte chlebíček do trouby, lze nahoru položit napůl rozkrojený banán.
Dobrou chuť!
Přidat komentář