Letošní vánoční tvoření zakončíme rodinným receptem na nepečenou kokosovou roládu. Tento recept mi prozradila mamka od mého manžela a už několik let nesmí chybět mezi vánočním cukrovím. Pokud jste nestihli napéct vánoční cukroví, tak jste tady správně 🙂 Na této roládě si můžete pochutnat již po pár hodinách jejího pobytu v lednici.
Suroviny na těsto:
4 balíčky Club sušenek s máslovou příchutí
1 kondenzované mléko Salko
50 g kakaa
100 ml rumu (minimálně :-))
Suroviny na náplň:
200 g másla pokojové teploty
200 g moučkového cukru
100 g kokosu
+ kokos na obalení
Postup:
Sušenky rozmixujeme (nameleme) úplně najemno. Ve větší míse smícháme namleté sušenky s kondenzovaným mlékem, kakaem a rumem. Těsto nejprve vypracujeme pomocí vařečky a dokončíme pomocí rukou. Pokud by se vám nedařilo všechny suroviny hezky spojit, tak přilijte trochu rumu. Těsto si rozdělíme na pět stejně velkých kuliček. Jedna kulička váží 220 g. Hotové těsto nedáváme do lednice a připravíme si krém. Máslo utřeme s cukrem, přidáme kokos a krém je hotový. Také krém si můžete rozdělit na pět stejně velkých částí.
Připravíme si alobal o rozměru cca 49×29 cm (rozměr je pro představu). Z kuličky vytvarujeme váleček a přímo na alobalu vyválíme těsto do tvaru obdélníku. Jeden takto vyválený obdélník těsta jsem změřila a měl 32×25 cm (opět pouze pro vaši představu).
Na vyválené těsto rozetřeme po celé ploše krém pomocí příborového nože. Já k tomu na závěr používám takovou špachtličku, ale to spíše proto, že jsem na ni zvyklá. Jakmile máme rozetřený krém, tak stočíme těsto směrem od sebe do ruličky. Snažíme se těsto „utahovat“, ať nám nevzniknou v roládě mezery. Když dojdeme až na konec alobalu, tak se zastavíme a točíme k sobě. Tím se nám alobal hezky přilepí na těsto.
Na bocích rolády utáhneme alobal a celou roládu párkrát poválíme po pracovní ploše. Tím se nám roláda v alobalu zpevní. Stejným způsobem pokračujeme s dalším těstem a krémem. Takto hotovou roládu dáme vychladit do lednice na 3-4 hodiny.
Vychlazenou roládu vyndáme z alobalu, nakrájíme na tenká kolečka a už si na ní můžeme pochutnat.
Tipy:
Pokud si chcete roládu trochu „vyšperkovat„, tak ji ještě můžete celou obalit kokosem. Ze všech rolád odstraníme alobal. Odkrojíme kraje, abychom měli roládu na bocích hezky rovnou. Na dřevěný vál nebo pracovní plochu nasypeme kokos v délce rolády a celou roládu vyválíme v kokosu. Tímto máme hotovo 🙂
Třeba někomu z vás poslouží tento recept jako záchrana na poslední chvíli. Ze všech druhů vánočního cukroví dělám tento druh jako poslední, protože nepotřebuje moc času na odležení.
Dobrou chuť!
Přidat komentář