Tak jsme se konečně, všichni milovníci rebarbory, dočkali! Rebarborová sezóna trvá velice krátce, pouhé 2 měsíce, tak ji musíme hnedka využít, ať ji nepropásneme. To by byla obrovská škoda. U rebarbory si dávejte pozor na to, že se konzumují pouze řapíky, nikde ne listy, které obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která je pro naše tělo nebezpečná.
Rebarbora patří mezi jednu z nejkyselejších plodin na světě, a proto je dobré ji zkombinovat s nějakým ovocem, nejčastěji to jsou jahody. A proto jsem si pro vás připravila recept na kynutý koláč s rebarborou a jahodami. Nahoře posypaný drobenkou, popř. jako bonus mandlovými lupínky.
Suroviny:
250 g hladké mouky
50 g moučkového cukru + 1 lžička krupicového cukru
1 vejce
125 ml polotučného mléka
špetka soli
50 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
1/2 kostky droždí
Náplň:
2 polotučné tvarohy v kostce
2 žloutky
moučkový cukr podle chuti (na jeden koláč jsem použila 4 lžíce)
300 g jahod
500 g rebarbory
2 lžíce kukuřičného škrobu
2 vanilkové cukry
Drobenka:
45 g polohrubé mouky
15 g moučkového cukru
20 g másla pokojové teploty
(mandlové lupínky)
Množství těsta a náplně z receptu vystačí na 2 koláčové formy o průměru 27 cm.
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek, a to tak, že ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Do mléka přidáme lžičku hladké mouky, lžičku krupicového cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Připravený kvásek poznáme tak, že se na povrchu vytvoří takové „polštářky“. Než nám vzejde kvásek, tak si ve větší míse připravíme všechny ostatní suroviny na těsto, a to mouku, moučkový cukr, vejce, mléko, špetku soli a slunečnicový olej.
Jakmile máme kvásek hotový, tak jej přidáme k ostatním surovinám a pomocí vařečky vypracujeme těsto. To zabere cca 10 min. Těsto se musí hezky odlepovat od mísy a být hladké. Těsto poprášíme zlehka hladkou moukou, přikryjeme utěrkou. Pod dekou necháme kynout tak dlouho, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Kynutí těsta trvá 1,5 – 2 hod.
Během kynutí těsta si připravíme drobenku a náplň na koláče.
Náplň na koláče:
Tvarohy smícháme se žloutky a moučkovým cukrem. Vyšleháme hladký tvarohový krém.
Jahody omyjeme, rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky. Ovoce smícháme v míse s vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem.
Jakmile máme těsto vykynuté (zdvojnásobilo svůj objem), tak si jej rozdělíme na 2 části. Koláčové formy vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Těsto položíme doprostřed formy a pomocí rukou jej „rozprostřeme“ po celé ploše a částečně i do boků. Naneseme tvarohovou náplň a na ni ovoce. Úplně na závěr posypeme drobenkou.
Drobenka:
V míse si připravíme mouku, cukr a máslo. Pomocí rukou vypracujeme drobenku.
před upečením.. po upečení..
Pečení:
V předem vyhřáté troubě na 150 °C pečeme 40 – 50 minut.
Tipy:
Pokud máte rádi mandle, tak posypeme koláč drobenkou a k tomu ještě mandlovými lupínky.
Vanilkový cukr můžeme přidat i do tvarohové náplně.
Dobrou chuť!
Přidat komentář